Acasă Local Spitalul bârlădean, beneficiarul unui echipament extrem de rar în Europa, donat de...

Spitalul bârlădean, beneficiarul unui echipament extrem de rar în Europa, donat de Asociația ”Doctori pentru Sănătate”. Aparatul depistează bolile cardiovasculare în doar câteva minute (VIDEO)

0

de Simona MIHĂILĂ

Din această săptămână, Spitalul de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad este deținătorul unui echipament extrem de rar în spațiul european. Este vorba de NICaS(Non-invasive Cardiac System), un dispozitiv pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare, fără folosirea cateterului.

Echipamentul, în valoare de 76.000 de euro, a fost donat de Asociația ”Doctori pentru Sănătate”, în urma intervențiilor făcute de conducerea Consiliului Județean (CJ) Vaslui.

Miercuri, 25 august, la spitalul bârlădean a avut loc prezentarea aparatului în fața cadrelor medicale, urmată de o conferință de presă. La eveniment au participat, în afară de Daniela Rusu, managera spitalului, dr. Freddy Abramovici, președintele Asociației ”Doctori pentru Sănătate”, dr. Aviram Hirsch, cel mai renumit specialist în hemodinamică din Israel, medic specialist ATI, Dan Marian, vicepreședintele CJ Vaslui și primarul Dumitru Boroș.

În România, un asemenea echipament mai există doar la Fundeni și Târgu Mureș, iar în afara țării noastre mai există în Israel și SUA, unde este folosit cu un succes extraordinar. Pentru procurarea unui asemenea aparat se stă pe o listă de așteptate câte doi-trei ani. Este motivul pentru care le recomand celor de la spitalul din Bârlad să îl utilizeze la maximum, în toate secțiile, nu doar la cardiologie. Ar fi păcat ca un astfel de echipament, procurat de noi cu eforturi foarte mari, să nu fie exploatat la maximum. Trebuie făcute investigații tuturor pacienților dacă se poate. Este demonstrat că la nivel global, foarte puțini oameni știu că sunt hipertensivi. Trăiesc cu boala fără să știe că o au. Un alt avantaj al aparatului îl reprezintă reducerea drastică a cheltuielilor care se fac în mod obișnuit cu investigațiile și tratamentul pentru hipertensiune. Noi vom acorda sprijin în continuare cu echipa de specialiști din Israel, dar și cu cei din țară”, a declarat dr. Freddy Abramovici.

Dan Marian, vicepreședintele CJ, a precizat că investigațiile făcute în cadrul spitalului vor fi decontate de stat, dar până la parcurgerea formalităților dintre spital și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui, cheltuielile vor fi suportate din bugetul Consiliului Județean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.