Acasă Local Treziți-i din leneveală pe administratorii asociațiilor de proprietari! Se dau ajutoare financiare...

Treziți-i din leneveală pe administratorii asociațiilor de proprietari! Se dau ajutoare financiare pentru blocurile în care locuiți! Jos cu administratorii incompetenți, până nu e prea târziu!

0

Treziți-i din leneveală pe administratorii asociațiilor de proprietari! Se dau ajutoare financiare pentru blocurile în care locuiți! Jos cu administratorii incompetenți, până nu e prea târziu!

de Simona MIHĂILĂ

Blocurile din Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești au o șansă nemaiîntâlnită: se dau bani de la Guvern pentru reînnoirea lor din toate punctele de vedere, dar mai ales pentru refacerea fațadelor, pentru montarea de termopane la ferestre și la uși, în așa fel încât consumul de gaz pentru încălzire să fie extrem de mic pe perioada iernii.

Altfel spus, se dau bani pentru ”anveloparea termică”, expresie folosită mult în ultimii ani, dar al cărei înțeles rămâne o necunoscută mai ales pentru oamenii în vârstă.

Mai mult, acolo unde proprietarii doresc, se dau bani pentru montarea de panouri solare pe blocuri. La ce folosesc acestea? Ne ajută să renunțăm la curentul electric de la E.ON. Dacă avem suficiente panouri pe clădire, nu vom mai plăti în vecii vecilor curent electric. Pentru că acesta se produce singur, prin încărcarea panourilor la lumina zilei. Adică ”energia verde”, un alt termen nou pentru populație, neînțeles de majoritate.

Se mai dau bani pentru montarea de aparate de aer condiționat, pentru refacerea instalațiilor de apă și de încălzire.

Se dau bani pentru refacerea blocurilor afectate de seisme, dar și pentru instalații electrice cu becuri economice pe casa scării.

Singura condiție pentru ca asociațiile de proprietari să primească banii necesari este ca administratorii să îi ceară. Tot ce trebuie să facă este să se urnească de pe scaune, să strâng semnături de la oameni și să completeze niște hârtii. Nimeni nu dă bani dacă nu îi ceri. Pe hârtie, nu pe Facebook, nu la table în parc!

Vestea că Guvernul dă bani pentru refacerea și modernizarea blocurilor a fost primită cu interes de oamenii inteligenți, care au înțeles imediat că marea majoritate a administratorilor trebuie deranjați din puturoșenia lor binecunoscută.

La Bârlad, primăria s-a oferit să ajute. Primarul Dumitru Boroș i-a chemat pe administratori la o ședință ca să le spună ce au de făcut. Nici măcar nu au venit toți. Iar unii dintre cei care au fost prezenți, au plecat fără să înțeleagă nimic, bolborosind că ”totul e minciună și nu se face nimic”.

Cu siguranță, unii dintre aceștia nu i-au informat pe proprietari despre șansa oferită, singura lor grijă fiind aceea de a încasa ”întreținerea” de la oameni, cât să le iasă lor salariul. Pe lângă pensie.

E important ca cei care citesc aceste rânduri aflând abia acum de finanțarea pentru reabilitarea termică, să meargă imediat la asociație. Să îl scuture pe administrator dacă acesta doarme în papuci, sau să discute cu vecinii despre ce este de făcut până nu e prea târziu.

Pentru că nu este timp. Documentele trebuie depuse între 1 aprilie și 30 mai, dar până atunci acestea trebuie puse la punct. La primărie, administratorii pot afla lista documentelor de care au nevoie.

Extrem de important este că după 1 aprilie nu trebuie pierdută nici măcar o zi, pentru că regula de aprobare este ”primul venit, primul servit”.

În timp ce probabil administratorii asociațiilor noastre au alte preocupări, alții de prin țară, mai isteți și mai gospodari, au început deja să se miște.

E important să înțelegem: de data aceasta, obținerea banilor nu mai depinde de primari, parlamentari sau Guvern. Stă în puterea noastră, a proprietarilor de apartamente. Iar dacă proprietarii sunt prea bătrâni și nu pot afla aceste informații, e de datoria celor ce moștenesc să acționeze.”Trăncăneala” pe Facebook nu ajută!

Iată, concret, ce categorii de lucrări sunt finanțate:

  • Lucrări de consolidare seismică a clădirilor existente;
  • Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
  • Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum;
  • Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;
  • Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior;
  • Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri;
  • Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
  • Sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald;
  • Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente;
  • Lucrări pentru echiparea cu stații de încărcare pentru mașini electrice, conform prevederilor Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.