Acasă Politic USR PLUS vrea primării mai puține și mai eficiente

USR PLUS vrea primării mai puține și mai eficiente

0

Vrem reducerea numărului de primării, prin comasare voluntară, pentru  a putea asigura locuitorilor servicii publice mai bune. 

România se confruntă cu una dintre cele mai fragmentate administrații locale din UE, ceea ce duce la ineficiență și la lipsa capacității reale de a furniza servicii publice de calitate.

În mediul rural, calitatea serviciilor publice furnizate este – după cum știm cu toții –  mult mai redusă decât în mediul urban; asta fie că vorbim de apă potabilă, canalizare, colectarea deșeurilor, transport public sau servicii sociale.

Reforma teritorială prin comasare voluntară se va implementa prin voința liber exprimată a comunităților locale de a fuziona pentru a fi mai eficiente. Asta se va întâmpla într-un sistem legal clar și cu stimulente pentru a încuraja comasarea. 

Criteriile esențiale pentru comasare a primăriilor includ: mărimea populației, densitatea acesteia, distanțele de acces, rețeaua de drumuri și transport public, dezvoltarea economică și dotările social-edilitare.  

Însă nici marile orașe nu sunt lipsite de probleme. Nu există mecanisme legale și instituționale de administrare a „zonelor metropolitane” – adică zonele de 20-50 km din jurul marilor orașe. 

Numărul mare de administrații locale autonome cu funcții absolut identice cu cele ale orașului din vecinătate și dificultatea cooperării inter-municipale fac ca dezvoltarea economică, urbanistică și teritorială să fie haotică. 

Astfel, reforma administrativă va viza și gestionarea eficientă a zonei metropolitane din jurul orașelor cu peste 100 000 locuitori.

Citește aici întregul nostru angajament și află toate măsurile pe care le propunem pentru comasarea voluntară a administrațiilor locale > www.usrplus.ro/primarii_mai_putine_ai_mai_eficiente

Votează USR PLUS pe 6 decembrie la alegerile parlamentare! #AngajamenteleUSRPLUS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.