Acasă Local Vasluiul va fi de astăzi ținutul fără hotare al lumii: ”Hora din...

Vasluiul va fi de astăzi ținutul fără hotare al lumii: ”Hora din străbuni”, festivalul internațional de folclor, unește iarăși tradiții din toate zările pământului

0

Pentru cinci zile, de pe 2 până pe 6 august, municipiul Vaslui va fi ținutul fără de hotare al lumii.

Seară de seară, pământul reședinței de județ va vibra sub ritmurile folclorului din toate zările, adus în fața celor care vor să vadă și să audă de aproape 1.000 de dansatori, dintre care peste 550 numai din județul nostru și mai bine de 400 din țări precum: Columbia, Grecia, Serbia, Coreea de Sud, Turcia, Georgia, Irak, Mexic și Cipru.

Toată această energie va sta sub umbrela celei de a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Folclor ”Hora din străbuni”, eveniment care a debutat în 1995 și care s-a desfășurat cu intermitențe până în 2013, după care a avut loc cu regularitate la fiecare doi ani.

În timp ce Irak și Coreea de Nord sunt noutatea acestui festival, cele două țări aflându-se pentru prima dată la un festival folcloric în România, formația din Cipru are trei membri care revin la Vaslui după 26 de ani, în cadrul aceluiași eveniment. Ei au fost prezenți și la a doua ediție a festivalului, în 1997.

Locuitorii județului Vaslui care și-au cumpărat abonament pentru toate cele cinci zile de festival, sau care urmează a-și lua bilet în funcție de preferințele din program (vezi foto) vor avea parte de spectacole de calitate. Toate, într-o organizare impecabilă pregătită minuțios, de multă vreme, de Centrul Cultural Județean (CCJ) Vaslui, Consiliul Județean și Primăria Vaslui, fie că este vorba de momentele artistice ce se vor derula în Parcul Copou/Piața Independenței, Teatrul de Vară sau în Centrul Civic. În cazul în care vremea va fi capricioasă, organizatorii țin pregătită Sala Polivalentă.

Luci Onciu, directorul CCJ și sufletul acestui festival, ne-a declarat că și anul acesta artiștii vor duce folclorul tradițional și pe peronul Gării Vaslui, în zilele de 3, 4 și 5 august, pentru toți trecătorii prezenți aici la ora 11.18 (evident, tot dacă vremea va permite).

”În deschiderea din Centrul Civic, miercuri, 2 august, în jurul orelor 18, va fi prezentat un tablou coregrafic realizat de maeștrii Gheorghe Ilașcu și Virginel Solomon. Un număr de 200 de artiști, grupați în 10 hore, vor dansa acompaniați de vocea remarcabilă a Mioarei Velicu”, a precizat Luci Onciu.

Programul complet al evenimentului vă stă la dispoziție mai jos:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.