Acasă Local (VIDEO) A încetat din viață unul dintre cei mai rari artiști ai...

(VIDEO) A încetat din viață unul dintre cei mai rari artiști ai țării: Aurel Butnaru, sufletul cimpoierilor din Perieni și printre ultimii meșteri de cimpoaie din Europa

0

O veste a îndoliat în ultimile ore lumea culturală a județului Vaslui: a încetat din viață Aurel Butnaru, liderul singurei formații de cimpoieri din țară și printre ultimii meșteri de cimpoaie din Europa.

În februarie ar fi împlinit 78 de ani, dar o boală necruțătoare l-a luat dintre nepoții săi ducându-l alături de fiul lui, Gheorghe, un alt cimpoier de vază al comunei, împușcat mortal la vânătoare de mistreți, unde era gonaș, în 2014.

”Viața culturală a Perienilor, începând de astăzi va fi mai săracă, odată cu trecerea în neființă a consăteanului nostru drag Aurelian Butnaru.

A fost sufletul formației noastre de cimpoieri, iar în panoplia rapsozilor populari și instrumentiștilor de folclor autentic de excepție, domnul Aurelian Butnaru și-a câștigat locul său în primele rânduri, prin multitudinea participării sale la activități culturale pe o perioadă de peste 50 de ani.

Pe lângă aparițiile la posturi de televiziune (TVR 1, TVR Iasi, PRO TV, FAVORIT etc.) sau înregistrări radio, la emisiuni muzicale și de divertisment, folclorul nostru tradițional, modelat în jurul cimpoiului, s-a făcut cunoscut și în afara granițelor țării noastre.

Domnul Aurelian Butnaru a participat individual sau împreună cu formația de cimpoieri la manifestări folclorice din Italia, Cehoslovacia, Spania și Germania. În cadrul unui festival organizat in Palermo-Italia in anul 1971, pentru prestatia sa, formatia de cimpoieri de la Perieni a fost răsplatita cu Marele premiu «CIMPOIUL DE AUR», a transmis Vasile Roșca, fost primar al comunei Perieni.

În 2016, fostul edil-șef a hotărât să-i atribuie marelui artist, titlul de Cetățean de onoare al Comunei Perieni, pentru contribuția majoră în păstrarea folclorului tradițional în zona noastră.

Secretele lui nea Aurel în meșteșugul cimpoiului

Odată cu moartea lui Aurel Burnaru dispare și unul dintre ultimii meșteri de cimpoaie din Europa, fabricate exclusiv manual, din lemn de frasin ținut la uscat un an și piele de capră ”dată la sare 3 zile și ținută la tăbăcit alte 25 de zile”.

Într-unul din interviurile luate de reporterii Ziarului Obiectiv artistului Aurel Butnaru, acesta ne-a dezvăluit secretul meșteșugului pe care l-a deprins încă de când avea 13 ani:

În primul, burduful cimpoiului se face dintr-o piele de capră, de preferat o iadă de un an. Capra se taie și apoi se începe a jupui de la picoarele din spate. E o tehnică mai specială, se folosește o țeavă prin care se suflă pentru ca pielea să se desprindă și să se umfle. După care pielea se dă la sare timp de trei zile, iar apoi se ține la tăbăcit vreme de 25 de zile. În timpul ăsta, se lucrează la restul pieselor cimpoiului, care sunt făcute neapărat din lemn de frasin ținut la uscat vreme de un an. Toate piesele din lemn – ciubucul, hangul, caraba ș.a.m.d. – sunt prelucate și modelate numai cu un fier înroșit în foc. Apoi, se fețuiesc cu șmirghelul. Dar modelarea lor se face numai cu fierul înroșit în foc, nu se folosește nici un alt fel de instrument. Îți ia cam peste o lună până ce faci un cimpoi numai bun de cântat”.

Aurel Butnaru era extrem de mândru de meșteșugul său și ne mărturisea, fără falsă modestie, cât de încântați erau până și scoțienii, în periplurile peste hotare cu formația de cimpoieri din sat

„Păi să vedeți irlandezii, sau scoțienii, spaniolii ori italienii ce cimpoaie au, mult mai complicate ca ale noastre. Se uitau străinii la noi și nu le venea să creadă că putem scoate asemenea sunete cu niște cimpoaie atât de simple. Păi, au fost cazuri când formațiile lor cântau una sau două melodii, iar nouă când ne venea rândul, lumea din sală ne cerea să mai cântăm încă de vreo două-trei ori”, ne povestea regretatul cimpoier.

Aurel Butnaru v-a fi înmormântat marți, la cimitirul din comuna Perieni.

”De mâine, doina cântată cu măestrie la cimpoi de ”nenea Aurel” va fi ascultată doar de îngeri, acolo în ceruri el își va lua locul în formație și va cânta alături de ceilalți cimpoieri dragi nouă, care din păcate, astăzi nu mai sunt printre noi. Sincere condoleanțe și întreaga noastră compasiune familiei îndoliate! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace”, a mai transmis Vasile Roșca, fostul primar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.