Acasă Local (VIDEO) Aceștia sunt copiii deștepți care au creat robotul ce ucide virusurile...

(VIDEO) Aceștia sunt copiii deștepți care au creat robotul ce ucide virusurile și bacteriile. Povestea din spatele celei mai recente realizări a echipei de robotică INOROG de la ”Codreanu”

0

de Simona MIHĂILĂ

Ieri, la Colegiul Național ”Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad a avut loc lansarea oficială a robotului dezinfectant care ucide virusurile și bacteriile, cea mai recentă realizare a echipei de robotică INOROG din cadrul liceului.

În fața unui public format din elevi și cadre didactice, membrii echipei de robotică și-au prezentat în amănunt creația.

Ideea realizării robotului i-a aparținut elevei Nicole Dobrovolschi, din clasa a X-a, care s-a alăturat ”inorogilor” în urmă cu un an.

M-am tot gândit cum să facem ceva util pentru școală, pentru comunitate, de a ajuta în lupta pentru combaterea pandemiei. Știam că lampa UV este utilă în procesul de dezinfecție, dar faptul că ea este fixă era un obstacol. Trebuia să găsim o soluție de a o face să acționeze multidirecțional. Împreună cu ceilalți membri ai echipei am analizat toate posibilitățile și așa s-a născut partea mobilă care este, de fapt, robotul care plimbă lampa în toate direcțiile”, ne-a declarat Nicole.

Profesorul Cătălin Angheluță, fondatorul echipei de robotică și unul dintre cei trei mentori ai acesteia (alături de profesorii Andrei Iosub ți Petrică Chiriac), a explicat că toate piesele din componența robotului au fost aduse pe comandă din SUA și că achiziționarea acestora de pe piața americană este o condiție de participare a ”inorogilor” la una dintre cele mai mari competiții de robotică din lume.

Echipa Inorog a fost înfiintata pe 26 iunie 2019, iar la evenimentul de înființare, am avut onoarea de a avea alături echipa XEO din Alba Iulia care tocmai se întorsese de la faza internatională a concursului de robotică First Tech Challenge (FTC), desfășurată in Statele Unite. Echipa a primit un kit in valoare de 5000 euro de la Asociatia Natie prin Educatie, partenerul FIRST pentru Romania. Acest kit include materialele necesare pentru construirea unui robot si o imprimanta 3D. Kit-ul este oferit gratuit cu obligativitatea echipei de a participa cel putin 10 ani la aceasta competitie (toate echipele care se inscriu in concurs primesc acest kit). Materialele primite acoperă doar necesitățile de bază ale echipei. Echipele trebuie sa isi procure din fonduri proprii celelalte piese necesare. Materialele de promovare, costul deplasarilor la diferite concursuri si prezentari sunt suportate din fonduri proprii obtinute din donatii”, a declarat profesorul Angheluță.

Echipa INOROG poate realiza pentru oricine un robot dezinfectant, pe bază de comandă

Membrii echipei de robotică INOROG nu au pretenția ca robotul dezinfectant creat de ei să rămână unicat. ”Inorogii” se oferă să realizeze pe bază de comandă oricând unul sau mai mulți roboți identici pentru orice persoană sau instituție/unitate care își dorește.

Robotul dispune de un sistem integrat de temporizare, de 3 programe fiecare a câte 15 minute, 30 minute, 60 minute. În acest fel toată dezinfecția se face în mod sigur și automat. Robotul nostru a fost programat de către departamentul software al echipei să parcurga un traseu exact pentru unul din holurile instituției, dar poate fi programat să parcurga orice traseu. Altfel spus, echipa Inorog poate crea roboți adaptați pentru dezinfecția oricărei instituții”, a precizat Nicole Dobrovolschi.

Profesorul Cătălin Angheluță a mai precizat că realizarea robotului durează aproximativ două sau trei săptămâni din momentul în care sosesc piesele de care este nevoie.

Cum funcționează robotul dezinfectant

Potrivit descrierii membrilor echipei de robotică de la ”Codreanu”, lampa germicida din dotarea robotului acționeaza multidirecțional acoperind 360 grade, realizând astfel o dezinfecție foarte rapida. Transformarea oxigenului în ozon se realizează în jurul tuburilor UV datorită fecvenței 185 nm, ceea ce sporește eficiența bactericidă a lămpii. Atomul de ozon circula prin încăpere atasându-se de agenții patogeni (bacterii, virusuri) schimbându-le structura chimica. Procesul se numeste oxidare.

Ozonul este un oxidant ecologic ce anihileaza toxinele din aer: nitrați, sulfați, emisii auto. Totodată distruge structural bacteriile, virusurile , mucegaiurile, inclusiv coronavirusurile.

Lampa uv bactericidă folosește radiațiile de lungime scurtă 253nm în deplină siguranță pentru a distruge la nivel ADN si ARN structurile virusurilor și a microorganismelor. Acest proces asigură în proportie de 99% distrugerea si stoparea înmulțirii microorganismelor care pot produce boli.

Despre Echipa INOROG

Echipa de robotică INOROG al cărei coordonator general este profesorul Angheluță, are un departamentul P.R. reprezentat de: Iosub Teodora, Bicher Miruna, Herghelegiu Bianca, Munteanu Iulia, Rotaru Delia, Rotaru Ana-Maria, Teletin Maria.

Sub îndrumarea lui Petrică Chiriac, din Departamentul software fac parte: Cosma George, Rachieru Robert, Țîncovici Andrei Alexandru, Dorobăț Tudor, Dobrovolschi Nicole, Stupu Eduard, Turtea George.

Echipa Departamentului de mecanică, sub îndrumarea lui Iosub Andrei, are următoarea componență: Marin Andrei Ovidiu, Rareș Matei, George Rusu, Nedelcu Sabin, Vicol Narcisa, Dobrovolschi Nicole, Turtea George, Oprea Alin, Răducu Ștefan, Chiriac Ștefan, Gagiu Daniel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.