Acasă Fotoreportaj (VIDEO) Film impresionant realizat de Rotary Club Bârlad, pentru salvarea Casei Juvara,...

(VIDEO) Film impresionant realizat de Rotary Club Bârlad, pentru salvarea Casei Juvara, clădirea cu cea mai spectaculoasă arhitectură din oraș, devenită o ruină

0

de Simona MIHĂILĂ

După decenii întregi în care Casa Juvara, cea mai spectaculoasă clădire istorică din Bârlad, s-a dezintegrat bucată cu bucată, ajungând astăzi o ruină, se întrezărește o rază de speranță pentru salvarea imobilului situat pe strada 1 Decembrie (în spatele casei Toma Dăscălașu).

Câțiva intelectuali ai urbei (membri ai Clubului Rotary), cu drag de Bârladul de altădată, au decis să încerce a clinti malul de nepăsare care-a strivit aproape în totalitate arhitectura ce conferea cândva distincție și identitate locurilor, pentru a-i reda clădirii splendoarea inițială și a o include în circuitul cultural.

Încă din ianuarie, rotarienii au început demersurile pentru salvarea Casei Juvara. Au format o comisie, din care fac parte prof Cristina Ciută (președintele Rotary Club), inginerii Ștefan Păiș (secretar al clubului), Valeriu Popa, Valentin Antohi, Valentin Iosub, Gigel Nechifor și dr. Georgel Oanea.

Luni întregi au consultat arhive despre imobil, dar și despre personalitățile care au locuit aici, au discutat cu Alexandra Juvara (Chiliman), ultimul descendent al renumitei familii, și au căutat să identifice soluții de stopare a degradării casei.

Având în vedere că imobilul se află în proprietatea municipalității locale, iar succesul oricărui demers depinde numai de voința și implicarea autorităților, grupul de lucru a purtat discuții și cu primarul Dumitru Boroș. Potrivit declarației lui Valeriu Popa, edilul-șef și-a arătat disponibilitatea de a sprijini intențiile rotarienilor.

Casa Juvara devine Casa personalităților tutovene

Un prim pas a fost inițierea unui proiect de hotărâre ce se află pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Consiliului Local, prin care este propusă atribuirea numelui ”Casa Juvara – Casa personalităților tutovene”.

Așa cum o spune noul nume, intenția este de înființare a unui lăcaș care să cinstească memoria oamenilor de seamă care s-au născut sau au trăit pe meleagurile fostului județ Tutova.

Viitoarea destinație a imobilului reprezintă cheia accesării fondurilor necesare restaurării Casei Juvara, desigur dacă inițiativei nu i se vor împotrivi consilierii locali.

Costurile restaurării clădirii sunt imposibil de estimat în acest moment, dar ce este sigur e că se impune identificarea mai multor surse de finanțare, subscripția publică fiind unul dintre mijloace.

Clubul rotarian este gata să se adreseze bârlădenilor de pretutindeni pentru strângerea de fonduri care să ajute la cofinanțarea proiectului”, a declarat inginerul Ștefan Păiș.

În efortul lor de a convinge atât autoritățile, cât și populația, de necesitatea salvării superbei case istorice (scoasă de pe Lista monumentelor istorice în urmă cu peste 15 ani), membrii Rotary Club au realizat și un film, în care sunt prezentate imagini cu și despre Bârladul cultural, declarații ale unor personalități precum regretatul istoric Neagu Djuvara, descendent al familiei Juvara, sau Acad. Dinu C. Giurăscu.

Montajul video, despre care se poate afirma că este un document în sine, mai expune mesaje și scrisori adresate autorităților locale prin care o altă serie de personalități culturale pledează pentru restaurarea clădirii: Acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, prof. univ. dr. Dragoș Pătrașcu, Lucian Vasiliu, coordonator Editura Junimea Iași. Filmul poate fi vizionat la finalul articolului si pe site-ul rotarybarlad.ro.

Marți, 29 iunie, grupul de lucru din cadrul Rotary Club Bârlad a susținut și o conferință de presă în cadrul căreia Valeriu Popa a vorbit despre istoria Casei Juvara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.