Acasă Local VIDEO/FOTOREPORTAJ Rețeta succesului uimitor pe care îl are, de 18 ani, Târgul...

VIDEO/FOTOREPORTAJ Rețeta succesului uimitor pe care îl are, de 18 ani, Târgul Meșterilor Populari de la Vaslui

1

de Simona MIHĂILĂ

De 18 ani, Târgul Meșterilor Populari de la Vaslui nu doar că reușește să mențină treaz apetitul vizitatorilor pentru tradiția și arta tradițională. Dar, odată cu trecerea timpului el însuși se întărește ca tradiție, una dorită și așteptată de vasluieni.

Acest an diferit din toate punctele de vedere, când organizatorii au fost rezervați în a promova intens evenimentul, așa cum s-a întâmplat până acum, a scos la iveală dimensiunea popularității remarcabile a Târgului Meșterilor Populari.

Ca în fiecare toamnă, la sfârșitul ultimei săptămâni din septembrie, Parcul Copou reunește pentru trei zile esența tradiției, autenticului, a tot ce înseamnă artă populară, datină și folclor în materie de obiecte, piese de mobilier, decorațiuni, ustensile, îmbrăcăminte, bucate etc.

De la ambianța muzicală, până la vestimentația meșterilor, totul e creat să transporte vizitatorul fără niciun efort în povestea nemuritoare a tradiționalului românesc.

https://www.facebook.com/luci.onciu/videos/2823269434573347/

Să mai vorbim de cadrul de vis în care se desfășoară târgul? De aspectul unitar dat de chioșcurile identice cu copertine albe, idee care a înăbușit în fașă orice tentativă de împestrițare vulgară? Sau de faptul că aici kitch-ul e înlăturat încă din faza de organizare a evenimentului?

Am mai putea povesti despre omniprezența (discretă, de altfel) a polițiștilor locali, dar și despre faptul că un ambalaj apărut din senin dispare imediat, la fel ca și frunzele ofilite care cad din copaci pe alei.

Despre toate acestea sperăm să vorbească, atât cât a putut cuprinde obiectivul aparatului de fotografiat, fotoreportajul pe care îl publicăm acum, pentru toți locuitorii județului care au ratat în acest an Târgul Meșterilor Populari de la Vaslui.

Organizatorii acestui eveniment sunt Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui (inițiator al târgului), Primăria Vaslui și Consiliul Județean Vaslui, iar ieri a fost ultima zi a celei de a XVIII-a ediții.

Față de edițiile din urmă, cea de anul acesta are ceva mai puțini meșteri. Luci Onciu, directorul CJCPCT, a explicat că, pandemia a influențat oarecum organizarea evenimentului.

”Sunt ceva ma puțini meșteri decât de obicei. Am renunțat la arta culinară, mă refer la mâncărurile noastre tradiționale, precum sărmăluțele, tochitura moldovenească, pe care oamenii le puteau cumpăra de aici. În schimb, arta culinară e reprezentată acum doar de produsele ambalate: mierea de albine, turta dulce, produsele din zmeură etc. Am renunțat, din păcate, și la prezența unei persoane care venea tocmai de la Bistrița și care era sufletul târgului nostru. Se numește Floare Cosmi. Face opinci, dar rolul său nu era doar acesta în cadrul evenimentului. Împreună cu domnia sa, noi făceam deschiderea târgului de fiecare dată. Venea cu un colac, cu un spic de grâu. Având peste 80 de ani, am hotărât, de comun acord, să o protejăm și să nu se deplaseze de data asta. Am renunțat, de asemenea, la spectacole, pentru a evita aglomerarea și a permite fluxul pe care l-am prestabilit să funcționeze. Adică, acum au fot prevăzute două căi de acces, pe una s-a intrat, iar pe cealaltă s-a ieșit”, ne-a declarat Luci Onciu.

Am fost curioși să aflăm care este motivul pentru care un centru județean, cum este cel pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, se limitează cu organizarea unui asemenea eveniment doar în municipiul reședință de județ.

Curiozitatea noastră de reporteri își are rădăcina în experiența tristă a evenimentelor organizate la Bârlad în ultimii ani, când între Zilele Culturale, Festivalul toamnei, Târgul de Paște, Târgul meșterilor populari și Bâlci nu a existat nicio diferență, elementul comun fiind kitch-ul, muzica de pahar, grătarele cu mici și cârnați, comerțul cu de toate, inclusiv lenjerie intimă, laolaltă cu cel de produse tradiționale.

Luci Onciu ne-a spus că și-ar dori foarte mult să organizeze un Târg al meșterilor populari în Grădina Publică a Bârladului și că instituția pe care o conduce are această disponibilitate.

Întrebat despre rețeta pe care se bazează succesul și adresabilitatea uriașă a târgului de la Vaslui, Onciu a spus că există niște reguli foarte clare de la care nu se abate niciodată.

”Aici, niciun meșter invitat nu plătește nimic. Din contră, le oferim cazare, două mese pe zi și jumătate din transport. Condiția este că noi alegem acești meșteri. Nu suntem de acord ca oricine să vândă orice, ci preferăm trierea comercianților. Avem și noi parte de tot felul de presiuni, de insistențe, de oferte de preț care mai de care. Nu! Aici nu costă! Dimpotrivă, noi le oferim lor, dacă produsele pe care le pun la dispoziția vasluienilor se încadrează în parametrii de calitate și în tematica evenimentului”, a explicat Luci Onciu.

Directorul de la Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale mai spune că centrul pe care îl conduce asigură jumătate dintre cheltuielile de masă, transport și cazare a invitaților, cealaltă jumătate fiind suportată de Primăria Vaslui. În cazul în care există solicitare de organizare a târgului de către Huși, Bârlad sau orice altă localitate, primăria de acolo ar trebui să aloce din bugetul propriu partea sa de cheltuială.

”Avem un buget, îl putem pune la dispoziție, dar nu ne asociem dacă organizarea nu este asumată pe coordonatele pe care vi le-am expus. Pe aceeași rețetă mergem și în cazul altor evenimente, precum Hora din străbuni sau Festivalul de Teatru «Constantin Tănase»”, a mai precizat Luci Onciu.

https://www.facebook.com/luci.onciu/videos/2823872014513089/

1 COMENTARIU

  1. Felicitari organizatorilor si mult succes in continuare, multa sanatate, inspiratie si putere de munca! Prof. Anusca-Doglan Elena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.