Acasă Local (VIDEO) Ideea originală a unui bârlădean, fost participant la emisiunea ”Noră pentru...

(VIDEO) Ideea originală a unui bârlădean, fost participant la emisiunea ”Noră pentru mama”

0

de Simona MIHĂILĂ

Vlad Alexandru Oancia este un bârlădean care nu a permis pandemiei să-l țină în casă fără folos. Tânărul de 34 de ani a folosit perioada de izolare ca să exploateze rețeaua Facebook, nu pentru a-și umple timpul cu nimicuri, ci pentru a-l umple pe al altora cu frumos.

În tot vacarmul de pe Facebook, Vlad a reușit să construiască un colț de liniște, în care calmul și visarea sunt literă de lege.

”Poezii recitate” se numește lumea sensibilă creată de Vlad și este nimic altceva decât un grup de socializare pe Facebook, unde, în nici două luni, s-au înscris aproape 1.500 de oameni.

Așa cum o spune și numele grupului, aici sunt poftiți să intre toți cei care iubesc poezia, dar mai ales cei care vor să se relaxeze prin poezie.

”Maestru de ceremonii” este chiar Vlad, cel care întreține atmosfera cu postări de pe canalul său de Youtube, acolo unde se înregistrează recitând poezii.

Membrii grupului pot expune în scris propriile creații, sunt încurajați să intre în dialog cu administratorul grupului, dar și între ei, expunându-și preferințele și ideile în materie de poezie.

”Mesajele frumoase” – cum precizează Vlad Alexandru Oancia – reprezintă o altă temă de discuție în oaza unde internauții dornici de relaxare sunt invitați să zăbovească.

La ”Noră pentru mama” a fost complimentat pentru vocea sa

Tema-vedetă rămâne, însă, poezia, pe care Vlad o recită pe fond muzical selectat în funcție de starea sufletească pe care i-o induce textul.

Tânărul bârlădean ne-a mărturist că, dincolo de pasiunea sa pentru acest gen literar, ideea unui grup de poeme recitate i-a fost încurajată de complimentele pe care le-a primit pentru vocea sa în cadrul unei emisiuni de televiziune.

”Am participat la emisiunea <Noră pentru mama> și aici mi s-a spus că am o voce deosebită. Nu ma reprezintă emisiunea in sine. Am participat și nu îmi este rusine cu ceea ce am făcut acolo. Am încercat mereu sa privesc partea buna a lucrurilor. Am scăpat de trac, am devenit mai sociabil și dezinhibat. Îmi doresc ca vocea mea să fie o punte către sufletele oamenilor. Poezia îmi pare cel mai sensibil mod de comunicare, fie ca este acompaniata de o melodie sau ca este recitata, spune Vlad.

Dintre zecile de creații prezentate de Vlad pe grup, cel mai mare succes l-a avut montajul realizat pe textul poetului Mihail Coandă, ”De ce plâng trandafirii”.

Pandemia va pleca, grupul ”Poezii recitate” rămâne

Vlad Oancia nu exclude ca pe viitor să și compună. Dar în acest moment sursa sa de selecție este opera poeților mai mult sau mai puțin consacrați.

Printre autori se regăsesc poeți ca și Serghei Esenin sau postmodernistul Mihail Coandă. Cu siguranța, la un moment dat, voi reuși sa compun ceva cu care ma voi simți în largul meu și voi avea curajul sa și public. Deocamdată mă bucur de creațiile altora și îndrăznesc să cred că bucur și eu pe alții, recitând. Prin prisma comentariilor și a contribuțiilor aduse de cei ce fac parte in grup, as putea spune ca poezia este încă apreciată. Consider ca nu trebuie să uităm să o punem în valoare și sper ca ideea mea să contribuie la a o păstra vie”, a adăugat Vlad.

Deși este o idee născută în timpul pandemiei, izolarea fiind o conjunctură care a accentuat nevoia evadare în artă, Vlad speră ca starea pe care a creat-o grupul lui să dăinuie pe mai departe.

Deviza grupului meu în acest moment este <În vreme de pandemie, e momentul sa ne refugiem în poezie. #staiacasa>. Dar proiectul meu nu se vrea unul limitat. Doar că pandemia mi-a scos în cale momentul prielnic de lansare”, a mai precizat Vlad Alexandru Oancia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.