Acasă Local (VIDEO) Protest la Parlament împotriva lui Nelu Tătaru, acuzat că ține închisă...

(VIDEO) Protest la Parlament împotriva lui Nelu Tătaru, acuzat că ține închisă în sertar Legea depolitizării spitalelor

1

de Simona MIHĂILĂ

Acuzații la adresa deputatului vasluian Nelu Tătaru, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, și președinte al Organizației județene PNL Vaslui.

Reprezentanții Declic, o comunitate care însumează peste un milion de membri ai societății civile, a organizat ieri un protest la Palatul Parlamentului, împotriva deputatului liberal din Huși, pe care îl acuză că protejează corupția din spitale.

Tătaru ține la sertar proiectul de lege privind depolitizarea spitalelor, un proiect făcut în urma unei petiții inițiate de Comunitatea Declic, pentru care au semnat aproape 24.000 de români. Petiția a fost preluată ulterior de senatorul Adrian Wienner, care a transformat-o în proiect de lege.

”Legea a ajuns în Parlament încă de anul trecut, iar din data de 2 noiembrie 2021 ar fi trebuit să primească deja un raport de la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Din păcate, nu s-a întâmplat nici până acum. Cel care este responsabil cu punerea proiectului pe ordinea de zi este Nelu Tătatu, președintele acestei comisii. Doar că acesta ține legea la sertar. Este o lege care pună frână numirilor politice la șefia spitalelor”, arată reprezentanta Declic.

Actuala lege a spitalelor permite interimatele numite politic și menținerea în funcții a șefilor de spitale numiți politic pe perioade nedeterminate.

”Foarte simplu, se prelungește mandatul de interimar, iar managerul care nu a trecut prin niciun concurs și nu are niște competențe verificate, rămâne la șefia unui spital, punând adesea în pericol viața și siguranța pacienților”, mai spun protestatarii.

Reprezentanții Comunității Declic au venit la Parlament cu o remorcă, achiziționată din donațiile membrilor, pe care au instalat un banner imens cu fotografia lui Nelu Tătaru. Pe banner a fost inscripționat și un ”dialog” care ilustrează nepăsarea și sfidarea liberalului Tătaru față de dorința a mii de români de a nu mai avea spitale conduse politic:

– Nelu Tătaru, te doare corupția din spitale?

– Mă doare de nu mai pot, dar în cot!”.

”Cam așa poate fi descrisă atitudinea lui Tătaru, cel care, în perioada cât a fost ministru al Sănătății, se bătea cu pumnul în piept că prioritatea sa va fi depolitizarea sistemului de sănătate. Noi am venit aici ca să îi amintim că Legea depolitizării spitalelor așteaptă să fie scoasă din sertatul dumnealui și pusă pe ordinea de zi”.

Remorca Declic a făcut ieri înconjurul Palatului Parlamentului timp de ore întregi.

Legea inițiată în baza petiției publice semnată de zeci de mii de români a fost respinsă în Senat de coaliția PNL-PSD-UDMR, însă forul decizional este Camera Deputaților, acolo unde Tătaru o ține blocată.

”Bănuiala noastră este că nu au de gând să scoată la lumină acest proiect și că îl vor îngropa și mai adânc, până va fi uitat. În tot acest timp, vor continua să abuzeze de actuala lege care le permite partidelor să numească în posturi cheie, conectate la surse de bani, oameni fără competențe dar loiali partidului din care fac parte. Am descoperit că peste 65% dintre spitalele aflate în directa subordonare a Ministerului Sănătății sunt conduse de manageri interimari, instalați fără concurs. Un exemplu este chiar spitalul din Huși, acolo unde Nelu Tătaru este medic, care este condus din aprilie anul trecut de către un manager interimar. Interimatele ar trebui să fie niște stiuații de urgență, niște excepții, nicidecum regulă. Vrem să îl doară și pe Tătaru corupția din spitale așa cum ne doare pe noi în fiecare zi. Vrem manageri profesioniști în fruntea spitalelor. Ne-am săturat de numirile lor politice, de oameni cu «școala vieții», ale căror instalare în posturi înalte vine întotdeauna la pachet cu corupția și cu incompetența”, este mesajul protestatarilor.

1 COMENTARIU

  1. Normal că domnul Tătaru nu dorește să depolitizeze conducerea spitalelor când chiar el în perioada cât a fost ministrul sănătății a numit director economic la Spitalul din Huși pe cumătrul său care este tot PNL-ist
    Mafia din judetul Vaslui controlează totul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.