Acasă Local Volum de poezii al scriitorului bârlădean Cezar Ivănescu, trandus în limba albaneză...

Volum de poezii al scriitorului bârlădean Cezar Ivănescu, trandus în limba albaneză și lansat în Albania

0

de Simona MIHĂILĂ

Genialitatea scriitorului bârlădean Cezar Ivănescu a fost onorată recent de Liga Albanezilor din România printr-o apariție editorială de excepție: un volum de poezii tradus în limba albaneză.

Volumul bilingv ”Rod / Fryt” a fost tipărit de editura OMBRA GVG de la Tirana, capitala Albaniei, în condiții grafice excepționale și reunește 80 de poeme ale marelui scriitor Cezar Ivănescu, născut la Bârlad, având mama de origine albaneză.

Traducerea în limba albaneză a volumului îi aparține Prof. Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez al Asociației Liga Albanezilor din România (ALAR).

Cartea s-a bucurat de o lansare oficială chiar în capitala Albaniei, pe 20 noiembrie, eveniment la care au participat importanți oameni de cultură din Albania și, evident, reprezentanții ALAR.

Asociația Liga Albanezilor din România a achiziționat o parte a tirajului publicat de editura OMBRA GVG, cărțile urmând să ajungă la bibliotecile și instituțiile de cultură din România.

Patru exemplare au ajuns și la Biblioteca ”Stroe S. Belloescu” Bârlad, grație unei donații făcute de Sorin Ciobanu, un tânăr bârlădean stabilit la București, cel căruia i se datorează ”Aleea Personalităților Bârlădene”, de la Cimitirul Bellu din București.

Important de subliniat este că această apariție editorială face parte dintr-o suită de proiecte derulate în 2021, an pe care ALAR l-a dedicat împlinirii a 80 de ani de la nașterea marelui scriitor. Printre acțiunile închinate memoriei lui Cezar Ivănescu se numără și un mini-serial prin care a fost reconstituită imaginea lui Cezar Ivănescu din amintirile celor care l-au cunoscut. Serialul cuprinde opt episoade și a debutat cu un episod special, dedicat locului natal al scriitorului, Bârlad. Toate episoadele serialului pot fi vizionate pe canalul de YouTube al ALAR (AICI).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.