Acasă Administrație publică Amendă uriașă primită de SC Urbana de la Garda de Mediu: 50.000...

Amendă uriașă primită de SC Urbana de la Garda de Mediu: 50.000 de lei pentru gunoaiele aruncate de-a valma

2

de Simona MIHĂILĂ

Amendă uriașă primită săptămâna aceasta de SC Urbana SA, firma pe care bârlădenii o plătesc să colecteze gunoiul de la tomberoane.

În urma unui control efectuat de Garda de Mediu Vaslui la punctele gospodărești din Bârlad, Urbana SA a fost amendată cu suma de 50.000 de lei și sunt șanse serioase ca măsurile comisarilor de la Mediu să nu se oprească aici.

Modul în care Urbana continuă să colecteze deșeurile, amestecând în mașini gunoiul menajer cu cel reciclabil, a determinat Garda de Mediu să ia această măsură, după ce a avertizat firma de mai multe ori că încalcă legea și după ce i-a oferit timp berechet să își organizeze infrastructura în așa fel încât să respecte normativele europene.

Potrivit legii, deșeurile reciclabile trebuie colectate separat de cele menajere. Altfel spus, hârtia, sticla, plasticul și metalul nu trebuie amestecate cu resturile alimentare sau alte gunoaie ce nu pot fi reciclate.

Gabriel Laic, directorul Gărzii de Mediu Vaslui, a declarat pentru Ziarul Obiectiv că în toate zonele urbane ale județului există această problemă, dar că situația nu mai poate fi tolerată.

”Am avut răbdare, i-am lăsat luni întregi să se pună la punct, să găsească soluții de a colecta selectiv deșeurile, dar nu se mai poate. Vina nu este doar a SC Urbana, ci și a populației, precum și a stației de transfer, acolo unde sunt duse deșeurile de către Urbana. Totul începe din gospodăriile oamenilor care trebuie să înțeleagă că gunoiul trebuie pus separat în saci, și fiecare sac aruncat în tomberonul său special. Este un cerc vicios aici: gunoiul ajunge în tomberoane amestecat, Urbana îl ridică așa cum îl găsește, iar stația de transfer îl acceptă nesortat, clasându-l ca fiind menajer 100%. Ceea ce este fals. În gunoiul clasat ca menajer de către stația de transfer, cea mai mare parte este reciclabil. Au fost și situații când Urbana a dus o parte din deșeuri sortată, dar fiind cantități mici, stația de transfer l-a catalogat ca fiind menajer. În consecință, Urbana nu s-a mai obosit să îl ridice selectiv”, ne-a declarat Gabriel Laic, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Vaslui.

Urbana dă vina exclusiv pe populație și pe primărie

Ionel Paiu, responsabil din partea Urbana pe zona Bârlad, are un alt punct de vedere și spune că vinovați unici sunt bârlădenii, care refuză să sorteze gunoiul înainte de a-l arunca la tomberon, dar și municipalitatea locală, care ar trebui să desfășoare campanii de conștientizare în rândul populației.

Am distribuit flyere, am montat bannere, panouri prin care am informat cum se colectează selectiv. Degeaba. Nimeni nu ține cont de nimic. Poliția locală ar trebui să își facă datoria și să ia măsuri. Noi nu putem păzi punctele gospodărești, nu am cum să fac acest lucru, deoarece nu avem atâția angajați și nici responsabilitatea aceasta. Unitatea administrativ teritorială are datoria, prin polițiștii locali, să ia măsuri”, a spus Paiu.

Dincolo de această declarație, stă totuși o realitate despre care Ionel Paiu evită să vorbească, din motive lesne de înțeles. Aceea că la Bârlad, SC Urbana are doar câțiva angajați, fără putere de decizie, care supervizează mutatul gunoiului dintr-o parte în alta. Gunoi transportat de-a valma, contrar normativelor în vigoare.

Nici măcar colectarea și contabilitatea taxelor de salubritate pe care bârlădenii le plătesc la Urbana nu stă în responsabilitatea acestei firme. Municipalitatea locală se ocupă de acest lucru. Din banii noștri sunt plătite salariile angajaților care strâng taxa de salubritate, și tot din banii noștri sunt acoperite cheltuielile pentru consumabilele și utilitățile aferente acestei activități.

Ba, după cum bine observăm, Urbana are pretenția ca tot bârlădenii să pună la dispoziție și paza punctelor gospodărești. Tot pe banii lor!

Cheltuielile pentru menținerea serviciului de încasare a taxei de salubritate de la populație, special înființat la Primăria Bârlad, companiile de informare și conștientizare, alocarea Poliției locale pentru paza tomberoanelor (doar pentru ca Urbana sa scape de amenzile de la Mediu), la care se adaugă taxa de salubrizare propriu-zisă pe care o plătim lunar, fac din SC Urbana un lux prea mare pentru bârlădeni. Un lux a cărui necesitate autoritățile locale ar trebui să o aprofundeze mai mult. Se impune, cel mai probabil, o analiză în care edilii orașului să ia în calcul dacă nu cumva renunțarea la serviciile Urbana și crearea unei infrastructuri proprii de colectare și transport a gunoiului nu ar fi mai eficientă și mai puțin costisitoare pe termen lung.

2 COMENTARII

  1. toata vara politia locala a prapadit timp si bani (ai contribuabililor fireste) in zona polimed ,veneau cate 2 in 2 schimburi de 8 ore sa nu mai vina tiganii sa scotoceasca in containere , dar sa faca munca de preventie , de disciplinare a celor care duc gunoiul nu, si atunci cata vina poate avea firma de salubrizare

  2. Buna ziua,in spate la fostul polimed e jale,nu stiu unde sa mai fac sesizari.Nici o autoritate nu si da interesul sa se rezolve problema.Nici primaria,nici garda de mediu,nici politia locala…Se ridica gunoiul in continuare la gramada.Cel menajer dupa ora 12.Va rog rezolvati odata problema!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.