Acasă Infracțional Cantități uriașe de petarde și artificii, unele de mare risc, descoperite de...

Cantități uriașe de petarde și artificii, unele de mare risc, descoperite de polițiști în locuința unui bărbat din Stănilești

0

Un bărbat din Stănilești riscă până la un an de închisoare după ce polițiștii au descoperit în locuința sa aproximativ 200 de kilograme de materiale pirotehnice, pe care bărbatul le procurase ilegal cu intenția de a le comercializa sau folosi în același mod.

Captura a fost făcută pe 17 decembrie, în cadrul unor descinderi efectuate de polițiștii specializați din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Vaslui, în cooperare cu polițiștii Serviciului Investigații Criminale și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Vaslui.

Unul dintre cele două mandate de percheziție domiciliară a vizat un punct de lucru al unei societăți , tot din Stănișești, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși.

Articolele pirotehnice descoperite la locuința bărbatului, în vârstă de 33 de ani, erau din categoriile P1, F2, F3 și F4, având o valoare de peste 12.000 lei. Articolele pirotehnice din categoriile F3 și F4 sunt definite de lege ca find de risc mediu și de mare risc, fiind destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.

În afară de faptul că nu a putut prezenta documentele de proveniență a celor 200 kg de petarde și artificii descoperite în locuința sa, bărbatul din Stănilești nici nu era autorizat conform legii (nr. 126/1995 modificată) privind regimul materiilor explozive.

De altfel, începând cu luna octombrie 2023, poliţiştii vasluieni au desfășurat zeci de acțiuni și controale în zonele unde existau date că se comercializează astfel de produse și activități de control la societățile comerciale care au ca obiect de activitate operațiuni cu articole pirotehnice.

În urma controalelor efectuate, polițiștii au întocmit cinci dosare penale pentru săvârșirea unor infracțiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive, în care sunt cercetate 13 infracțiuni la regimul juridic al articolor pirotehnice. Totodată, au fost puse în aplicare 9 mandate de percheziție domiciliară și a fost indisponibilizată, în vederea confiscării, cantitatea de aproximativ 335 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de peste 23.500 de lei”, a declarat Bogdan Gheorghiță. Purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui

Poliţiştii vasluieni reamintesc faptul că:

– este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a articolelor pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor, materialelor, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

  • între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  • la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu 4 niveluri ;
  • la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  • la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglamentările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  • în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;
  • la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul Primăriei, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean şi avizul Inspectoratului Judeţean de Poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.