Acasă Administrație publică Deznodământ fericit pentru piețele agroalimentare din municipiul Vaslui

Deznodământ fericit pentru piețele agroalimentare din municipiul Vaslui

0

Veste bună pentru zeci de producători agricoli și comercianți al căror trai zilnic depinde de vânzările pe care le au în piețele agroalimentare din municipiul Vaslui, dar și pentru mii de oameni care aleg produsele autohtone, proaspete și curate, în detrimentul celor de la supermarket.

Municipalitatea vasluiană a decis ieri, după câteva ore de dezbateri și analize, să nu pună lacăt pe piețele agroalimentare. Decizia autorităților de la București de suspendare a activității piețelor din spațiile tip hală – așa cum sunt Piața Traian și Piața Vidin din Vaslui – a scandalizat opinia publică și a produs o revoltă fără precedent în rândul piețarilor.

Autoritățile locale au sperat că petiția Asociației Administratorilor de Piețe din România îi va determina pe decidenții de la București să revină asupra măsurii drastice de a închide toate piețele tip hală.

Acest lucru nu s-a întâmplat, așa că ieri, primarul Vasile Pavăl a trebuit să găsească rapid o soluție care să-i mulțumească și pe producători/comercianți, dar și pe vasluienii doritori de produse autohtone.

”Vestea bună este că piețele nu vor fi închise. Vom face astfel încât reglementările legale să fie respectate, dar fără a-i vitregi pe comercianți și pe producătorii locali de posibilitatea de a-și câștiga pâinea zilnică. În afară de sănătatea oamenilor, prioritatea noastră este ca producătorii să nu fie afectați. Concret, pereții de sticlă ai halelor vor fi detașați, așa încât perimetrele aferente comerțului agroalimentar să devină spații deschise. Vor fi tarabe și pe platoul aferent piețelor. Important este că am găsit soluția pentru ca acest sector de activitate să nu-și întrerupă activitatea”, ne-a declarat Geanina Tofan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui.

Și la Bârlad, autoritățile locale au identificat o soluție de compromis, situația nefiind atât de încurcată ca la Vaslui. Piața ”Sf. Ilie” din Bârlad funcționa oricum în aer liber, așa că nu se va schimba nimic. Singurul sector complet adăpostit de o hală este cel de lactate, brânzeturi și carne, aceasta fiind problema ce trebuia soluționată de autoritățile locale.

”De marți, producătorii de lactate și brânzeturi vor vinde în afara halei sau, după caz, la geamul acesteia. În privința carmangeriilor care funcționau în interiorul halei, am înlăturat pereții despărțitori așa încât activitatea să poată respecta cu ușurință toate normele de igienă impuse în această perioadă specială. La Piața Mică, producătorii și comercianții vor fi scoși pe platoul din partea de nord a halei. Cei cu produse nealimentare rămân în interior”, ne-a declarat Dumitru Boroș, primarul Bârladului. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.