Acasă Local (VIDEO) Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru 30 de zile

(VIDEO) Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru 30 de zile

0

Magistrații Tribunalului Vaslui au decis, sâmbătă seară, arestarea preventivă pentru 30 de zile a președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu (PSD).

Buzatu, cel mai vizibil om politic al județului în ultimii 30 de ani, a fost reținut de procurorii Direcției Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași pentru luare de mită și trafic de influență, după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua mită 1.250.000 de lei de la un omul de afaceri Emil Savin, cel care controlează un important grup de firme de construcții din județ.

Se pare că Savin a colaborat cu procurorii anticorupție pentru organizarea flagrantului în capcana căruia a căzut Buzatu. Banii găsiți în portbagaj erau în bancnote de 500 de lei și fuseseră marcați de DNA.

Oamenii legii i-au ieșit în cale lui Buzatu după ce acesta a ieșit de la ferma piscicolă patronată de Savin, unde se presupune că ar fi încasat mita. Banii au fost găsiți în portbagaj.

DNA a transmis un comunicat de presă prin care a relatat traseul mitei:

”În anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.
În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și inculpatul Buzatu Dumitru, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (cc. 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.
În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie şi consultanță tehnică) administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.
După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).
De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.
În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.
După remiterea sumei de mai sus, inculpatul ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru”.

Tudorel, fiul lui Buzatu, și-a dat demisia din Guvern, iar Gabriela Crețu, fosta soție, a fost suspendată din partid. Senatoarea Crețu este revoltată

(VIDEO) Dumitru Buzatu a fost reținut pentru 24 de ore. Comunicatul DNA

”Sărut mâna, Emil!” – Buzatu, interceptat în cazul mitei de peste un milion luată de la omul de afaceri Emil Savin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.