Acasă Local EXCLUSIV Drama oamenilor-fantomă. O fetiță de 14 ani, nedeclarată de părinți când...

EXCLUSIV Drama oamenilor-fantomă. O fetiță de 14 ani, nedeclarată de părinți când a venit pe lume, a născut zilele trecute la spitalul bârlădean

1

de Simona MIHĂILĂ

O fetiță de 14 ani a dat naștere unui copil, la Spitalul de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad. Este în sine un caz ieșit din comun, întrecut doar de descoperirea șocantă ce a urmat: mama-copil este o persoană inexistentă pentru societate. Fata nu fusese declarată în momentul în care a fost adusă pe lume, în urmă cu 14 ani, așa încât nu avea certificat de naștere și, cu atât mai puțin, carte de identitate.

O persoană a cărei apariție pe lume nu este anunțată la Starea Civilă, nu există din punct de vedere legal. În consecință, un om inexistent nu are niciun drept dintre cele de care are nevoie pentru a trăi în societate: nu poate beneficia de îngrijiri medicale, de asistență socială, de sprijin financiar, nu poate fi înscrisă la școală, nu poate dobândi o proprietate, nu are dreptul de a moșteni, de a se angaja etc. Pentru că nu are nume oficial și CNP.

În cazul de față, în afară de cele enumerate mai sus, proaspăta mamă nu putea apărea în certificatul de naștere al pruncului pe care l-a născut.

Viața copilei de 14 ani este o dramă, pe care nici ea și nici cei în mijlocul cărora trăiește nu o conștientizează. Fata provine dintr-o comunitate de romi. S-a născut în Pașcani, dar la vârsta de 5 ani, mama a dat-o ”de suflet”, mătușii de la Bârlad. Aceasta din urmă a găsit de cuviință să o ”mărite” cu un tânăr care are acum 21 de ani.

Din fericire, copila a fost dusă la spital în momentul în care a intrat în travaliu. Le-a spus cadrelor medicale că o cheamă Mândra. Mai mult nu știa despre ea însăși. Au fost sesizate autoritățile și, cu ajutorul celor de la Evidența Populației, s-a aflat că Mândra este un om ”inexistent”.

Monica Stoleriu, șefa Serviciului Public de Evidența Persoanelor și Eliberarea Actelor de Identitate (SPCLEP), ne-a confirmat informațiile.

Am fost anunțați și am intrat pe firul acestui caz, începând verificările specifice. Fata nu era înregistrată nicăieri, ne-a declarat Monica Stoleriu.

A fost nevoie de o muncă titanică din partea funcționarilor SPCLEP Bârlad pentru a reuși să-i dea identitate Mândrei. Ne-am implicat cât am putut în acest caz, colaborând cu Poliția Bârlad, Poliția Pașcani, Direcția de asistență socială Bârlad, SPCLEP Pașcani, Spitalul Pașcani și SPCJEP Iași, a mai precizat șefa SPCLEP Bârlad.

Spania nu a existat până la 17 ani, când mama s-a prezentat la Evidența Populației pentru a cere să i se facă fetei o ”hârtie”

Mergând pe urmele Mândrei, reporterii Ziarului Obiectiv au aflat că în ultimii ani au mai fost asemenea cazuri la Bârlad, unele chiar mai grave, soluționate în cele din urmă tot de SPCLEP Bârlad.

Spania, de exemplu, este o tânără care s-a născut în casă, fără asistență medicală. La naștere au fost de față câteva persoane din comunitatea romă din care face parte, între care bunica, mătușa și o cumătră. Întocmai ca în urmă 100 sau 200 de ani, cu diferența că bunicii și străbunicii noștri erau destul de responsabili încât să își înregistreze pruncii chiar și cu o întârziere de câteva zile sau săptămâni. Exista această conștiință, în ciuda vremurilor ”înapoiate”.

În cazul Spaniei, în toată copilăria și adolescența ei, nimeni, nici măcar cea care i-a dat viață, nu a considerat util ca fata să fie declarată.

Abia când tânăra avea 17 ani, mama ei a venit să ne ceară să-i facem «o hârtie» fetei. Și în acest caz au urmat verificările, expertize medico-legale, instituții implicate, colaborări cu Poliția Bârlad, DAS Bârlad, Spitalul Bârlad, ISJ Vaslui, IPJ Valui – serviciul caziere, Serviciul pașapoarte, Institutul de medicină –legală Iași, SPCJEP Vaslui, ca în final, când aproape să facă 18 ani, am reușit să îî dăm identitate Spaniei. În timpul verificărilor, mama Spaniei a plecat în străinătate, iar fata a rămas fără reprezentant legal, DGASPC implicându-se și făcându-i fetei un plasament în regim de urgență”, ne-a povestit Monica Stoleriu.

Adolescentul care a cerut singur certificat de naștere de la Starea Civilă. Nu își știa nici măcar numele

De-a dreptul impresionant a fost cazul unui băiat care și-a dat singur seama de coșmarul la care l-au condamnat ai lui să trăiască. La vârsta de 16 ani, R.C.G. a mers singur la Starea Civilă pentru a cere să i se dea certificat de naștere.

Practic, băiatul nu știa dacă a fost sau nu declarat de părinți.

Inițial, s-a crezut că documentul este pierdut, dar s-a constatat că nu era înregistrat nicăieri. Știa că a fost lăsat de mamă pe străzi, de mic copil și că se născuse la spitalul din Bârlad. Dar nu își știa numele complet și nici data nașterii. Fiind minor, am cerut să vină un reprezentant al DGASPC din Bârlad, care să ii acorde consultanță și protecție până finalizăm verificările. Am reușit să-i dăm identitatea cuvenită la aproape 17 ani, a spus Monica Stoleriu.

Băiatul provenea dintr-o familie numeroasă, dar destrămată, avea 5 frați mai mari pe care nu-i văzuse niciodată, și o mamă de care nu știa nimic de ani de zile.

Rolul ONG-urilor care încasează bani pentru campaniile de conștientizare, al autorităților locale în rândul cărora romii bârlădeni au avut reprezentanți în mod continuu de la revoluție, finanțările europene care s-au risipit ca vântul, toate acestea și-au dovedit inutilitatea și în cazul Sidoniei. O tânără care împlinise 21 de ani când s-a aflat că este un cetățean-fantomă al Bârladului.

Într-adevăr, am lucrat și la acest caz care ne-a fost supus atenției de către reprezentantul comunității rome din Bârlad. Fata se născuse într-o casă din Constanța. Mama ei, cu handicap grav, a venit apoi la Bârlad, fără forme legale. Au urmat verificări peste verificări, expertize medico-legale, aceleași instituții implicate. În plus, am avut ajutorul Poliției Constanța, iar în final, Sidonia s-a ales cu certificat de naștere și act de identitate, ne-a relatat Monica Stoleriu.

Șefa SPCLEP precizează că asemenea anchete nu doar că sunt greoaie, dar sunt și foarte impredictibile: ”Au fost momente în care am crezut că nu mai vad finalul. Tot timpul intervenea ceva, apoi altceva și o luam de la capătDe aproximativ 8 ani, ținem o evidență strictă a nașterilor de la Spitalul «Beldiman». Trimestrial, prin colaborare cu Secția Nou născuți, avem evidența constatatoarelor de naștere eliberate, iar dacă trece o perioadă mai mare de timp și se constată că o naștere nu a fost înregistrată, facem apel către autoritățile locale, prin asistența socială de la domiciliul familiei, sau către secțiile de poliție, pentru monitorizarea familiei, până ce nou-născutul este înregistrat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.