Acasă Politic PNL Vaslui va explica la DNA cum a pus un administrator de...

PNL Vaslui va explica la DNA cum a pus un administrator de grădiniță pe post de inginer-șef la Apele Române? O mică lămurire am primit: ”Deci, efectiv, la Vaslui chiar stăteau foarte nasol”

0

de Simona MIHĂILĂ

Scandalul angajării pe criterii politice a unor incompetenți la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, declanșat în urma dezvăluirilor jurnaliștilor de la Recorder, pune reflectoarele pe culisele întunecate ale PNL Vaslui.

În materialul video al celor de la Recorder, directorul tehnic al ABA Prut-Bârlad, Gabi Musteață, povestește siderat cum s-a trezit pe cap cu două persoane, angajate peste noapte, fără concurs și, cel mai grav, fără un minimum de cunoștințe în domeniu.

Una dintre acestea este o chelneriță venită dintr-un club ieșean, care se mândrește cu o diplomă de facultate de chimie, dar nu știe ce înseamnă nitriți sau nitrați, și nici cum se prescurtează elementul fosfor. Mai grav, chelnerița nu știe ce e acela ”debit de apă” și nici cum se determină malul stâng sau malul drept al unui râu. În condițiile în care directorul instituției, Petru Avram, vicepreședintele PNL Iași, cel care se autointitulează ”un animal politic ce va ajunge cel puțin ministru”, a instalat-o în scaunul de dispecer, un post-cheie în misiunile de salvare a vieților omenești în timpul inundațiilor.

Sebi de la grădiniță s-a făcut inginer-șef

Cealaltă pacoste cu care s-a pomenit pe cap directorul Musteață este omul pentru care a intervenit PNL Vaslui: Sebastian Fordea, administratorul unei grădinițe.

”Sebi-liberalul de la grădiniță”, despre care spoturile electorale din campania pentru alegerile locale de anul trecut îl prezintă vasluienilor ca pe un mare luptător împotriva ”incompetenței”, este răsplătit de partidul lui Nelu Tătaru cu un post de inginer-șef la Apele Române, în care i se dă ocazia să-și etaleze profesionalismul.

Rezumatul îl prezintă șeful său, Gabi Musteață, în materialul Recorder: ”A fost trimis pe o lucrare și ar fi trebuit să ne informeze cu privire la detaliile tehnice despre acea lucrare. S-a blocat. Ne-a pus în față telefonul cu niște poze, nereușind să articuleze nimic tehnic. În momentul ăsta, devine clar pentru oricine cum am putea face față inundațiilor cu cineva care nu are nicio legătură cu asta, care nu știe să se exprime tehnic”.

Liberalul Petru Avram, ”animalul politic”, a avut o explicație foarte profi legată de angajarea lui Sebi, administratorul de grădiniță de la

Petru Avram

Vaslui: ”Deci, la fel! Deci, efectiv, la fel! Deci am avut nevoie, la fel. La «Exploatare» la Vaslui chiar stau foarte nasol. La fel, aceeași chestie. Noi am dat acea adresă către toate SGA-urile, în sensul că s-a făcut publice toate posturile vacante care le avem de acoperit, și am reușit să găsim pe acest băiat care… de fapt el ne-a găsit pe noi, a auzit de informația asta, a depus o cerere și i-am făcut o detașare la noi pentru șase luni de zile”.

Ce ghinion pe capul celor câteva mii de șomeri vasluieni că nu au văzut adresa Apelor Române ”către toate SGA-urile”. Ar fi depus și ei cerere și s-ar fi ales la foc automat cu un post de bugetar! Ce simplu era!

Coincidența a făcut ca singurul care a aflat de greutățile cu care se confruntă ABA Prut-Bârlad să fie Sebi, de la PNL Vaslui. Care a sărit să-i scoată ”din nasolie”. Atât de fericiți au fost specialiștii în inundații din zona Moldovei, că în momentul în care Sebi le-a făcut favoarea de a-și depune cererea, l-au încoronat pe loc drept inginer-șef.

L-am rugat să nu îl pună pe funcție, dar mi-a spus că are intervenții la nivel județean de la Vaslui, pe linie de partid”

Adevărații specialiști de la ABA Prut-Bârlad și-au pus mâinile în cap când și-au dat seama cu cine au de-a face și au încercat să înlăture pacostea cât încă nu-și pierduse nimeni viața din cauza vreunei inundații.

”L-am rugat să nu îl pună pe funcție, dar mi-a spus că are intervenții la nivel județean de la Vaslui, pe linie de partid”, le-a spus celor de la Recorder, inginerul Gabi Musteață.

În acest context, Musteață și-a amintit de inundațiile catastrofale din 2013 din Galați, când și-au pierdut viața nouă oameni, și când numirile cheie din instituție fuseseră tot politice.

DNA a luat în primire cazul numirilor politice de la Apele Române

Nimeni din PNL nu vorbește, nimeni nu se apără, nimeni nu iese la rampă să se arate scandalizat de acuzația frontală, cu subiect și predicat, potrivit căreia conducerea PNL Vaslui și-a exercitat influența pentru a angaja membri de partid în instituțiile statului.

Nelu Tătaru și ai lui stau pitiți, cu speranța că nefăcând valuri, tăvălugul va trece, ecourile scandalului se vor stinge, iar ei vor scăpa neșifonați.

Între timp, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au descins la sediul Administrației Naționale ”Apele Române”, pe urmele numirilor politice între care apar și vasluieni cu ”bilet de trimitere” de la PNL Vaslui.

Într-un târziu, și premierul Florin Cîțu s-a mișcat, anunțând pe pagina sa de socializare:

”În urma informațiilor apărute în spațiul public, am cerut Corpului de Control al Prim-Ministrului să investigheze situația de la Apele Române. În mandatul meu, așa cum am promis, cer profesionalism, integritate, competență și transparență.

Mesajul acesta nu este doar pentru cei cu funcții de conducere, este pentru toți cei care lucrează în sectorul public: fară penali în funcții publice; profesioniști; fară nepotisme; fară conflict de interese”.

Am încercat să obținem un punct de vedere de la Nelu Tătaru, președintele organizației județene PNL Vaslui și fost ministru al Sănătății. În ciuda insistențelor noastre, nu a răspuns la telefon.

În materialul video de mai jos, puteti urmări declarația referitoare la amestecul PNL Vaslui în cazul numirilor Politice de la Apele Române, de la minutul 20:00

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.