de Simona MIHĂILĂ
Prima reacție a primarului Dumitru Boroș, după observațiile aduse prin intermediul ziarului nostru, (detalii AICI) de către prof. Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta Filialei Bârlad a Societății Naționale de Istorie.
”În legătură cu anunțul pentru dezbaterea publică privind drapelul heraldic al municipiului Bârlad, le mulțumesc celor care și-au exprimat păreri pro sau contra proiectului de steag. Așteptăm în continuare sugestii și îi asigur pe toți că vom ține cont de toate remarcile făcute”, a transmis edilul-șef al Bârladului.
Boroș a explicat că modelul de drapel propus de primărie nu este obligatoriu să fie singurul luat în discuție și că, după epuizarea termenului de dezbatere publică, ar putea exista mai multe variante.
”Pentru o mai bună înțelegere, etapa dezbaterii publice este premergătoare procedurii legale de avizare a drapelului municipiului Bârlad, etapă în care orice persoană sau entitate interesate pot formula sugestii, propuneri, amendamente etc. asupra proiectului pus în dezbatere. Mai mult, oricine ar fi putut avea o astfel de inițiativă, fără a fi obligat la o consultare prealabilă. Tocmai acesta este și scopul unei dezbateri publice. Pașii legali propriu-ziși vor urma după încheierea dezbaterii publice, când vor fi analizate și selectate toate propunerile de către o comisie de specialitate care va supune dezbaterii Consiliului Local Bârlad una sau mai multe variante de drapel”, a precizat primarul.
Varianta de drapel aprobată de Consiliul Local va fi trimisă la Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care, la rându-i, le va supune avizării Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române.
”Varianta finală, avizată de Comisia Națională, va face obiectul unui proiect de hotărâre pentru a fi aprobat de Guvernul României. Interesul manifestat față de această inițiativă pe care nimeni nu a avut-o în istoria Bârladului, dovedește dorința localnicilor de a avea un drapel al lor. Și-l vor avea, așa cum și-l doresc!”, a asigurat primarul Dumitru Boroș.
Elementele contestate de prof. Oltea Rășcanu Gramaticu
La sfârșitul lui decembrie 2020, imediat după ce pe site-ul primăriei Bârlad a fost anunțată intrarea în dezbatere publică a variantei de drapel propusă de primărie, prof. Oltea Gramaticu a avut o întâlnire cu primarul Boroș în care i-a adus la cunoștință că drapelul conține o informație incorectă. Este vorba de anul 1401 inscripționat pe steag, an care, potrivit explicațiilor celor de la primărie, ar fi anul de atestare documentară a Bârladului.
”Primul și cel mai important lucru care m-a izbit a fost anul inscripționat pe steag – 1401 – care nu corespunde cu realitatea. Imediat am solicitat o întâlnire cu primarul Dumitru Boroș. În discuție, domnul primar s-a arătat deschis propunerilor, deși cred că era bine ca anumite lucruri să fi fost clarificate înainte de realizarea acelui model de drapel. I-am explicat clar că, în asemenea inițiative, e nevoie să fie consultați specialiști. În opinia mea, pe care i-am prezentat-o, nu este obligatoriu ca pe drapel să fie menționată data de atestare. Dar dacă totuși se dorește acest lucru, atunci să fie inscripționat anul corect. Adică 1408, când Bârladul a fost menționat pentru prima dată într-un document. Asta s-a întâmplat în vremea lui Alexandru cel Bun. I-am spus domnului primar: ori trecem acest an pe drapel, ori nimic”, a declarat pentru Ziarul Obiectiv, profesorul Oltea Rășcanu Gramaticu.
O altă observație a prof. Gramaticu este cromatica drapelului, care a fost asociată drapelului secuiesc.