Acasă Local Protest la Școala ”Ep. I. Antonovici” Bârlad: ”Numirea în funcția de director...

Protest la Școala ”Ep. I. Antonovici” Bârlad: ”Numirea în funcția de director adjunct a învățătorului Țicău Alexandru George, încalcă orice formă de respect față de prestigiul școlii”. Scrisoare deschisă adresată Loredanei Roman

1

de Simona MIHĂILĂ

Scandalul schimbării pe criterii politice a directorilor unităților de învățământ din județul Vaslui atinge un nou nivel.

Întreg personalul Școlii Gimnaziale ”Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad se pregătește să iasă la proteste, de luni, 15 februarie, împotriva numirii în funcția de director adjunct a unui învățător, Alexandru George Țicău.

Decizia Loredanei Roman, șefa Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, de a-l lua, pur și simplu, pe învățătorul Țicău de la Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Bârlad și de a-l unge, peste noapte, fără niciun criteriu, fără nicio explicație, director adjunct al uneia dintre cele mai prestigioase unități de învățământ din localitate, a scandalizat colectivul școlii.

Loredana Roman

Cea mai mare parte a cadrelor didactice și a personalului auxiliar consideră decizia Loredanei Roman drept ”lipsă de respect” pentru oamenii care au clădit faima acestei școli. Oameni pe care învățătorul Țicău nu-i cunoaște și faimă la care nu a contribuit nicicum.

Înaintea declanșării protestelor, colectivul Școlii Gimnaziale ”Episcop Iacov Antonovici” a formulat o scrisoare deschisă către inspectorul general Loredana Roman, pe care i-o adresează și prin intermediul Ziarului Obiectiv.

Profesorii, și nu numai, se declară uluiți că, Loredana Roman pune în fruntea lor un străin de spiritul colectivității școlii, preferându-l tuturor oamenii pregătiți de aici, al celor implicați și conectați profund la spiritul și nevoile unității școlare.

În scrisoarea deschisă adresată inspectorului general, profesorii pun punctul pe i, afirmând fără menajamente că numirea lui Țicău este una politică.

Învățătorul este cunoscut în mediul școlar ca fiind un aprig susținător al PNL, el însuși nefăcând un secret din acest lucru. Mai mult, surse din mediul politic afirmă că Țicău le-ar fi pretins liberalilor din teritoriu să-l recompenseze pe măsura dorită de el pentru munca de partid pe care ar fi depus-o în campaniile electorale.

Se pare că partidul îi pregătise învățătorului contestat funcția de adjunct la liceul din Zorleni, dar acesta a refuzat, pretinzând fotoliul numărul 2 de la ”Antonovici”.

În cele ce urmează redăm integral conținutul scrisorii deschise adresate inspectorului-șef Loredana Roman, de către colectivul Școlii ”Episcop Iacov Antonovici” Bârlad:

”Personalul didactic, auxiliar și nedidactic de la Școala Gimnazială «Episcop Iacov Antonovici» din Bârlad, adresează această Scrisoare Deschisă doamnei Loredana Roman, Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui:

Școala Gimnazială «Episcop Iacov Antonovici» din Bârlad, instituție cu un număr foarte mare de elevi, vă este binecunoscută ca făcând parte dintre cele mai prestigioase școli din județ, elevii noștri ocupând primele locuri în clasamentele Evaluărilor Naționale, ale olimpiadelor școlare și ale concursurilor naționale și internaționale. Toate aceste realizări se datorează și celor care fac din educație un bun public, cadrelor didactice și personalului nedidactic, echipelor manageriale, care

de-a lungul celor 50 de ani de existență a școlii, au modelat generații de elevi.

Luând în considerare aceste aspecte, dumneavoastră, în calitate de inspector general, aveți obligația de a nu neglija problemele de management instituțional care afectează profund educația, una dintre acestea fiind intruziunea politicului în conducerea școlilor.

Decizia dumneavoastră cu nr. 218/28.01.2021 de a numi în funcția de director adjunct pe domnul Țicău Alexandru George, învățător la Liceul Tehnologic „Petru Rareș” din Bârlad, încalcă orice formă de respect față de prestigiul școlii noastre și față de deontologia profesională, fiind o decizie strict politică.

Deși trei colegi din școală și-au depus acordul pentru această funcție, niciunul nu a fost luat în considerare, fiind numit din rațiuni politice domnul Țicău Alexandru George care nu cunoaște interesele comunității noastre școlare, nu are experiență în funcție de conducere, deci nu ne poate reprezenta!

Solicităm:

1. Retragerea din funcția de director adjunct a domnului Țicău Alexandru George;

2. Numirea în funcția de director adjunct a unui cadru didactic din școala noastră, care să reprezinte interesele școlii și să nu fie făcută pe criterii politice.

Menționăm că nemulțumirea și indignarea noastră se vor concretiza prin diferite forme de protest, începând de luni, 15 februarie 2021, orele 12.00.

Semnează : Colectivul Școlii Gimnaziale «Episcop Iacov Antonovici» din Bârlad”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.