Acasă Administrație publică Un nou regal cultural în municipiul Vaslui: Festivalul de muzică corală, laică...

Un nou regal cultural în municipiul Vaslui: Festivalul de muzică corală, laică și religioasă ”Gheorghe Cucu”

0

de Simona MIHĂILĂ

Încă un sfârșit de săptămână de poveste în municipiul Vaslui, acolo unde în luna august 2021 s-au scris unele dintre cele mai frumoase pagini culturale din ultimii ani, din județ.

După ”Hora din străbuni” și Zilele culturale ale Vasluiului, vasluienii sunt răsfățați în această duminică (22 august) cu un nou regal: Festivalul de muzică corală, laică și religioasă ”Gheorghe Cucu”.

De la ora 19.00, pe scena festivalului din Centrul Civic al urbei vor urca nume din primul eșalon al muzicii corale din România: Corul ”Tronos” al Patriarhiei Române (cea mai recentă reprezentație publică de anvergură fiind slujba de Înviere de la Patriarhie), Corul ”Dignus Est” al Episcopiei Huşilor, Corala ”Fantasia”, Formația corală ”Doinița” din Republica Moldova, precum și Grupul ”Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale Huși.

O surpriză plăcută va și și prezența de neratat a Ansamblului de Muzică Veche „Anton Pann”, un grup care face furori printre pasionații de gen, format în 2004 din tineri muzicieni, absolvenți ai Universității Naționale de Muzică.

Muzica lor își are sursele în manuscrise medievale, provenite din bibliotecile locașurilor de cult, cât și din codexurile și culegerile unor compozitori consacrați, precum Dimitrie Cantemir, Anton Pann, Ioan Căianu, Petros Peloponesios, I.G. Zographou Keibeli sau George Ucenescu.

”Este un festival căruia vrem să-i dăm o dimensiune internațională. Este un gen de muzică mai elaborată, care se adresează unui anumit segment de public, fiindcă necesită un efort mai mare de a fi ascultată și înțeleasă. Probabil e și motivul pentru care acest gen de muzică este vitregit în ceea ce privește organizarea de evenimente, festivaluri, unde nu îl prea întâlnim. Dar, după atâta divertisment și distracție e timpul să oferim și un astfel de moment, mai ales că Gheorghe Cucu, unul dintre cei mai importanți compozitori ai României, s-a născut în comuna Puiești, a avut o activitate prodigioasă în domeniul muzicii corale și, chiar dacă s-a stins de foarte multe decenii, parte din muzica sa, cel puțin 100 de piese, se află și astăzi în repertoriul formațiunilor corale de valoare”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Gheorghe Cucu s-a născut în comuna Puiești, în 1882, fiind al șaselea copil dintre cei nouă ai unei familii simple de țărani.

A urmat școala primară la Bârlad, dar și Școala de cântăreți bisericești. Mai târziu pleacă în Brăila, unde este angajat tenor al Bisericii ”Sf. Voievozi”.

A terminat Conservatorul din București, a cântat în strana bisericii și a fost dirijor de coruri bisericești.

Se specializează la Paris, acolo unde a devenit dirijorul corului capelei române. Revenit în țară, ajunge dirijorul corului Mitropoliei București, profesor la Conservator, la Seminar, la Academia de Muzică Religioasă.

Multe dintre colindele străvechi românești, cântate cu succes și în zilele noastre, au fost armonizate de compozitorul Gheorghe Cucu.

A murit pe 24 august 1932 și a fost înmormântat la Cimitirul Ghencea.

Festivalul de muzică corală, laică și religioasă ”Gheorghe Cucu” este rodul unui parteneriat între Consiliul Județean Vaslui, Primăria Vaslui, Episcopia Hușilor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui și Primăria Comunei Puiești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.