Acasă Local Un om a căzut din picioare, pe stradă. Îl lăsăm să moară...

Un om a căzut din picioare, pe stradă. Îl lăsăm să moară sau îl salvăm. Lecții vitale despre cum să-i readucem la viață pe cei care fac stop cardiac sub ochii noștri

2

de Simona MIHĂILĂ

De multă vreme, ignorat de atenția publică polarizată de regulă de senzaționalul știrilor șocante, în județul Vaslui se derulează un proiect vital. Este, de departe, cel mai necesar demers inițiat vreodată în zona noastră, pentru că învață oamenii să salveze de la moarte alți oameni.

Ce facem când, sub ochii noștri, un om cade din picioare pe stradă, în piață, sau în parc?

Aproape fiecare dintre noi am fost martorii unei asemenea scene la un moment dat. Sunăm la 112 imediat, e adevărat, dar până ajunge salvarea omul poate muri. Ar putea fi vorba de o mamă pe care copiii o așteaptă să-i ia de la școală, de un tătic care se grăbește că ajungă acasă, de un bunic adorat de nepoți. Ar putea fi vorba de noi înșine, sau de părinții noștri.

Prima salvare până la venirea ambulanței este persoana sub ochii căreia se petrece tragedia, singura care poate acționa.

Cât de repede și ce trebuie să facă pentru a-l readuce la viață pe omul prăbușit din senin sunt lecții pe care Asociația RestartEdu Bârlad le oferă de luni întregi, iar sub umbrela acestui ONG numărul celor care au învățat să resusciteze oameni se apropie de 1.000. Și continuă să crească vertiginos, căci, după succesul primelor cursuri, o sumedenie de entități – de la societăți comerciale, până la cabinete medicale, sau structuri din administrație – vor să își instruiască angajații.

Pentru că numărul celor care cad din picioare este din ce în ce mai mare, din păcate.

Stopul cardiac, una din principalele cauze de deces în Europa, survine cel mai des în afara spitalului. Stopul cardiorespirator poate avea cauză cardiacă, sau alte cauze precum asfixia mecanică sau înecul. Asfixia mecanică este frecvent întâlnită la copii, la vârstnici, dar poate fi întâlnită și la tineri. Șansele de reușită sunt foarte mari dacă manevrele sunt efectuate în mod corect.

Ideea a pornit de la o nevoie a mea. După ce am terminat rezidentiatul, nu eram sigur pe cunoștințele mele de resuscitare

Ideea unui curs de resuscitare îi aparține doctorului Ovidiu Ciobotaru, medic primar internist în cadrul Spitalului de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad. El este și fondatorul Asociației RestartEdu. De altfel, doctorul Ciobotaru a pus bazele acestui ONG tocmai cu scopul de a avea un suport organizat de predare a lecțiilor de resuscitare.

Ideea a pornit de la o nevoie a mea. După ce am terminat rezidentiatul, nu eram sigur pe cunoștințele mele de resuscitare. Știam partea teoretica, o învățasem, făcusem și practic de mai multe ori, dar încă aveam impresia ca ceva îmi scăpa. Că am nevoie sa fiu învățat efectiv în cel mai mic detaliu cum se face o resuscitare bună, pentru ca șansele de reușită sa fie cât mai mari.

Astfel am mers sa fac aceste cursuri unde am găsit ca se fac cel mai bine din România, anume la Consiliul European de Resuscitare, filiala din București.

Dupa ce am participat la curs, am rămas profund impresionat de calitatea lor, care este foarte ridicată. Sunt niște cursuri la superlativ. Din păcate, sunt scumpe, costa aproximativ 150 de euro. Un alt impediment pentru unii doritori este că partea de teorie este în limba engleză, dar cel mai dificil este că sunt organizate rar. Într-un cuvânt, este un curs foarte greu accesibil oamenilor de rand”, a declarat, pentru Ziarul Obiectiv, doctorul Ovidiu Ciobotaru.

Dacă vrei sa implementezi ceva în practica, de acolo trebuie început: de la elevi, prin educație

După ce a absolvit cursul, dr. Ciobotaru a decis că informațiile prețioase obținute aici, dar mai ales modul de predare absolut unic, trebuie să ajungă la cât mai mulți oameni. Mai cu seamă în rândul celor care nu ăși permit să plătească dar care au capacitate de învâțare rapidă.

Asa a apărut ideea de a face un ONG care sa livreze aceste cursuri in mod gratuit, tocmai acestei categorii, elevilor! Elevii sunt categoria cea mai receptiva a societății, dacă vrei sa implementezi ceva în practica, de acolo trebuie început: de la elevi, prin educație. Cadrele didactice sunt o categorie conexa cu prima, asa ca ne dorim și la ei sa ajungem. Aceste cursuri trebuie predate in scoli in mod organizat la cel mai înalt standard de calitate posibil. Acesta este scopul nostru, al Asociaţiei RestartEdu”, a mai precizat dr. Ciobotaru.

De altfel, din această săptămână, RestartEdu începe cursurile de resuscitare la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”. Urmează alte licee din județul Vaslui, dar solicitările au început să apară și din județele vecine, precum Galați și Bacău.

Și nu doar din rândul liceelor, ci și din cel al lanțurilor de farmacii, clinici medicale și chiar primării.

Cursul este acreditat de catre OAMGMAMR (Ordinul Asistentilor Medicali) și este în curs de acreditare de către Casa Corpului Didactic pentru cadrele didactice”, a mai menționat dr. Ovidiu Ciobotaru.

Despre curs

Dr. Ciobotaru predă cursurile de resuscitare alături de alți traineri școliți tot de el. Cursații dobândesc o sumedenie de cunoștințe: să acționeze în situația unui stop cardiorespirator; să acționeze în situația unei obstrucții a căilor respiratorii superioare; să pună pacientul în poziția de siguranță, să efectueze compresii toracice, insuflații, să utilizeze defibrilatorul, să execute loviturile interscapulare, manevra Heimlich; deprinderea mijloacelor de protecție împotriva COVID-19 în timpul efectuării manevrelor de resuscitare.

O componentă importantă a cursului este utilizarea defibrilatorului extern.

”Defibrilarea precoce utilizand defibrilatoare destinate a fi folosite de către populația generală aduce beneficii majore în supraviețuirea victimelor stopului cardiac. Este recomandată amplasarea acestora în locurile aglomerate precum aeroporturi, stații de metrou, tren, autobuz, centre sportive, sau alte instituții populate. De asemenea este indicată antrenarea personalului din instituția respectivă pentru a-l folosi în mod corect.

Efectuarea manevrelor de resuscitare și defibrilarea precoce, în primele 3-5 minute, creste foarte mult șansele de supraviețuire ale victimei, în studii observandu-se rate de supraviețuire de până la 50-70%. Fiecare minut de întârziere a defibrilării scade șansele de supraviețuire cu aproximativ 10-12%”, a mai spus dr. Ciobotaru

2 COMENTARII

  1. Dle doctor stiti ca va respect foarte mult si ma bucur ca v-am cunoscut.Cu toate ca momentul cunoasterii l-a constituit patologia dramatica pe care o am,ati empatizat maxim cu mine,ca pacient si asta e lucru mare pentru ca in ziua de azi, rar ti se mai poate intampla.Din punctul meu de vedere vi se potriveste „manusa” specialitatea de medic pe ambulanta,avand un atu in plus, acela al celorlalte specializari si faptul ca sunteti tanar si pasionat.Va multumesc pt tot ce ati facut pentru mine si va urez multa sanatate si succes.Cu gratitudine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.