Acasă Local Veste mult așteptată de locuitorii municipiului Vaslui care vor să doneze sânge:...

Veste mult așteptată de locuitorii municipiului Vaslui care vor să doneze sânge: va fi deschis punct de recoltare, pe strada Ștefan cel Mare

0

O veste îmbucurătoare, îndelung așteptată de locuitorii Vasluiului și ai localităților arondate, care vor să-și ajute semenii donând sânge: în sfârșit, în municipiul reședință de județ va fi deschis un punct de recoltare a sângelui.

Consiliul Județean Vaslui și Primăria Vaslui au sprijinit urgentarea acestui proiect așa încât a fost amenajat un spațiu adecvat, pe strada Ștefan cel Mare, blocul 413, scara B, la parter (în apropierea Spitalului Județean de Urgență, la strada principală).

Punctul de donare va functiona sub umbrela unui  parteneriat dintre Spitalul Județean Vaslui si Centrul Județean de Transfuzii Sanguine, care are sediul la Bârlad și care este, de multi ani, singurul loc unde se poate dona sânge. Procedurile de recoltare de la Vaslui urmeaza a fi asigurate de personalul CTS Barlad..

Noul punct își va deschide ușile miercuri, 9 martie, la ora 8 dimineață.

”Pentru cei interesați să doneze sânge miercuri, 09.03.2022, vă rugăm să sunati la numărul de telefon 0235/316626, vineri între orele 08.00 și 13.30 și luni și marti, 08.00-16.00.

Prin organizarea și participarea în cadrul acestei campanii, noi, cetățenii vasluieni vom da dovadă de altruism, umanitate, solidaritate, vom demonstra că ne pasă!

Invităm toate persoanele care îndeplinesc condițiile pentru a dona, să-și anunțe intenția de a dona la numărul mai sus menționat. Capacitatea de recoltare este de aproximativ 40 persoane pe zi”, a transmis conducerea Spitalului Județean Vaslui.

Reprezentanții unității au atras atenția că donarea de sânge nu se poate realiza oricum.

”Procesul de selecție este extrem de riguros și necesită efectuarea unor pași care uneori pot să nemulțumească donatorii grăbiți, dar responsabilitatea securității transfuzionale este pe măsura importanței sângelui!

Recoltarea de sânge se face în condiții stricte de siguranță, de către personal medical calificat, materialul de recoltare este steril și de unică folosință – nu prezintă risc de îmbolnăvire”, se arată într-o informare a spitalului județean.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniți următoarele condiţii:

 vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani

 greutate peste 50Kg

 puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.

 tensiune arterial: între 100/60mmHg şi 180/100 mmHg

 să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale

 femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grasimi, băuturi alcoolice cu 24- 48 de ore înaintea denarii;

 sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:

 hepatită (de orice tip)

 TBC

 sifilis

 malarie

 epilepsie si alte boli neurologice

 boli psihice

 bruceloză

 ulcer

 diabet zaharat

 boli de inimă

 boli de piele: psoriazis, vitiligo

 miopie forte peste (-) 6 dioptrii

 cancer

Înainte de a dona:

 Dimineaţa înainte de recoltare puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, covrigi, miere de albine, dulceata, legume, fructe;

 Nu fumati înainte de donare şi după donare cu o oră!!!

 De asemenea veniti la donare , odihnit si nu dupa o noapte pierduta la serviciu sau in fata calculatorului !

Criterii de excludere permanenta:

 afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză

 hiperlipidemie;

 astm bronşic;

 alergia severă ;

 boli endocrine;

 lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat

Criterii de excludere temporara:

 boli infecţioase (gripă , infectii bacteriene);

 anemie;

 examinare endoscopică,

 transfuzii, intervenţii chirurgicale, tatuaje,

 contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV;

 vaccinări;

 sarcină, alăptare;

 tratamente dentare;

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.