Acasă Administrație publică Blocurile din Bârlad ar putea fi reabilitate termic fără ca pe proprietari...

Blocurile din Bârlad ar putea fi reabilitate termic fără ca pe proprietari să-i coste nici măcar un leu. Totul depinde de administratorii asociațiilor de proprietari

0

Șansă uriașă pentru cei aproape 15.000 de proprietari de apartamente și garsoniere din Bârlad: blocurile ar putea fi reabilitate termic fără ca ei să scoată nici măcar un leu din buzunar.

Șansa a apărut prin Programul Național de Reziliență și Redresare (PNNR), prin intermediul căruia pot fi obținute fonduri europene nerambursabile.

Ieri, primarul Dumitru Boroș a organizat o întâlnire cu administratorii asociațiilor de proprietari din localitate, în sala mică a Cinematografului ”Victoria”.

„Este o șansă unică pe care nu trebui să o pierdeți! Trebuie să le spuneți oamenilor că nu vor cheltui nici un leu din propriile buzunare, întrucât toate operațiunile vor fi finanțate integral prin PNRR. Și vorbim aici de întreaga gamă de lucrări care se poate face: anvelopare termică, reparații acoperiș sau șarpantă, reabilitarea rețelei electrice interioare, montarea de panouri fotovoltaice sau solare, repararea lifturilor etc.

Este de datoria dumneavoastră, a președinților și administratorilor de asociații de proprietari, să mergeți în teren și să obțineți acceptul oamenilor pentru a demara astfel de proiecte. Am ținut foarte mult să vă înștiințez din timp, astfel încât să puteți face cât mai repede toate demersurile necesare. Nu lăsați să treacă această oportunitate pe lângă dumnevoastră, fără să profitați la maximum de ea, întrucât în circa o lună se lansează ghidurile și se depun proiectele.

Cei care vor fi harnici, vor avea șansa să obțină banii necesari eficientizării energetice a blocurilor, fără ca oamenii să scoată vreun leu din buzunar”, a fost mesajul primarului Dumitru Boroș transmis reprezentanților asociațiilor de proprietari în timpul întrevederii.

Pentru a veni în sprijinul locuitorilor de la bloc, municipalitatea locală va plăti de la bugetul public expertizele tehnice ale clădirilor. Acestea reprezintă o parte a documentației obligatorii pentru obținerea finanțării.

În perioada 1 aprilie – 30 mai, asociațiile de proprietari vor trebui să depună la primărie cererile și actele necesare: expertiza tehnică în cauză, cartea tehnică a imobilului și extrasul de carte funciară. Pe lângă operațiunile clasice de anvelopare, PNRR mai finanțează și lucrări de izolare a plafoanelor subsolurilor, montarea de sisteme de aerisire și ventilare mecanică (sau repararea celor vechi) și chiar montajul de aparate de încălzit sau de aer condiționat pentru casa scării. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.