Acasă Local Decizie controversată: noua conducere a ISJ a cerut eliminarea de pe pereții...

Decizie controversată: noua conducere a ISJ a cerut eliminarea de pe pereții instituției a fotografiilor cu cele mai importante activități ale elevilor vasluieni din ultimii 10 ani

0

O decizie de neînțeles a noii conduceri a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui a stârnit controverse în rândul cadrelor didactice și ale unor angajați ai instituției.

Peste noapte, de pe pereții sediului ISJ au dispărut zeci de diplome și fotografii de la cele mai importante evenimente derulate de elevii vasluieni în ultimii ani.

Este vorba de imagini cu cei mai merituoși elevi și cadre didactice din județul Vaslui, surprinși în activități reprezentantive pentru învățământul județean: festivaluri, concursuri, olimpiade etc.

Nu se știe motivul pentru care conducerea ISJ a preferat eliminarea colajelor foto. Sunt voci care susțin că gestul este unul pur politic, întrucât ideea de decorare a sediului instituției în acest mod a aparținut fostului inspector general Gabriela Plăcintă, care apărea, de altfel, în câteva fotografii.

Anul Centenarului Marii Uniri, 2018, a fost pregătit cu multă minuțiozitate de către toți factorii implicați in sistemul de învățământ vasluian. 2018 a coincis și cu aniversarea a 50 de ani de activitate a ISJ, prilej care mi-a oferit șansa de a regândi amenajarea spațiilor interioare din punct de vedere estetic și totodata renovarea acestora. A fost un efort excepțional al unei echipe din care au făcut parte atât salariatii ISJ, cât și mulți profesori și elevi. Holurile au fost panotate profesionist cu colaje de fotografii înrămate care au surprins nenumărate imagini din cadrul celor mai reprezentative realizări: activități dedicate Centenarului, concursuri, festivaluri, competiții sportive, olimpiade naționale, parteneriate, proiecte, inaugurări de scoli și gradinite etc. O simpla și atenta privire îți încântau ochii și inima, conștientizând totodata câta munca s-a depus pentru obținerea acestor exceptionale rezultate”, a declarat, pentru Ziarul Obiectiv, profesoara Gabriela Plăcintă, fosta șefă a ISJ.

Ea spune că a fost uluită la aflarea veștii că acest proiect a fost aruncat la coș fără, fără nicio explicație: ”O carte de vizita de frumoasa, elegantă și reprezentativa pentru anii de munca ai tuturor a fos dărâmată intr-o zi, sau «noaptea ca hotii», printr-o decizie absurda și nejustificata. Graba prin care au smuls de pe pereți zâmbetele copiilor si dorința de a șterge trecutul recent marcat de seriozitate și profesionalism ne-au izbit intr-o realitate plină de răutate, ura și ignoranta. Ne-ati furat tablourile, ignorând faptul ca toate acestea se regăsesc și in sufletele acelora prezenți in ele”.

Ca nu ați făcut nimic, am înțeles! Dar cu rezultatele noastre, ce aveți?”

Critici aspre au fost exprimate și de deputatul Eduard Andrei Popica. Într-o postare pe contul său de socializare, deputatul social-democrat a remarcat că decizia noii conduceri a ISJ se înscrie în linia ”distructivă” a actualilor decidenți, atât de la nivel local, cât și național.

”Tot ceea ce s-a construit in perioada precedenta guvernării pierzatorilor a fost distrus, iar imaginile amintirilor unei activități de aur a ISJ Vaslui au fost aruncate la coșul uitării.

«România normală» și «educată» își continuă abrupt distrugerea sistematică și definitivă a ceea ce s-a construit cu greu până în august 2020. După un prim cutremur, în perioada septembrie 2020 – aprilie 2021, care a culminat cu schimbarea directorilor de școli pe criterii politice, nefiresc de mulți profesioniști ai școlilor vasluiene au fost înlocuiți la comandă, neținându-se cont de faptul că mulți dintre ei au fost adevărați eroi, care au condus just și echilibrat școlile prin deosebit de dificila perioadă de început de pandemie, a venit un al doilea val menit să desăvârșească această demolare.

Iar semnele sunt evidente și încep prin plasarea în fruntea sistemului a unor persoane care nu s-au distins cu nimic în activitatea lor didactică, cu zero experiență managerială și fără nici un fel de activitate notabilă în toată cariera de până acum.

Ne aducem aminte de vremurile nu prea îndepărtate când imaginile erau trucate, distruse sau ascunse în fonduri speciale secrete, credințele erau interzise și memoria era arestată.

Noul poreclit «liberalism» tocmai asta face, continuând obișnuințe torționare: arestează memoria, înlocuiește bogăția unei palete ample de activități din ani frumoși pentru învățământul vasluian cu golul pereților albi ai închisorii gândirii și acțiunii din perioada Roman – Ciobanu-Cătănescu, urmând gândul strâmb: «dacă noi nu ne pricepem și nu știm, nu am făcut și nici nu vom ști să facem așa ceva vreodată, nici voi nu aveți voie – nici măcar nu aveți voie să vă amintiți că a existat așa ceva».

Problema care se ridică este: în anul 2021, este posibil așa ceva? Tolerăm o astfel de atitudine? Și nu, nu așteptăm ca aceia care ar trebui să apere interesele sistemului de învățământ să o facă, sindicatele au dovedit că au propriul program de rezolvare de interese și influențe, de păstrare a privilegiilor unor lideri eternizați, maeștri de mari combinații și nu au schițat un gest în fața abuzurilor repetate din ultimele luni, ba mai mult, au pus umărul la schimbarea unor oameni destoinici.

Așteptăm și solicităm o luare de poziție în fața acestei colecții de abuzuri, din partea celor care ne reprezinta astăzi in cele mai înalte funcții ale țării. Dreptul la memorie, recuperarea, recunoașterea și propulsarea oamenilor competenți în fruntea sistemului de educație sunt acțiuni firești pe care trebuie să se întemeieze salvarea școlii, fără de care suntem condamnați la uitare, «tabula rasa» și nimicnicie. Ca nu ați făcut nimic, am înțeles! Dar cu rezultatele noastre, ce aveți? Nu veți putea ascunde niciodată tot ceea ce noi am clădit pentru copiii noștri!”, a scris deputatul Eduard Popica pe contul său de Facebook. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.