Acasă Administrație publică Grup de acțiune locală înființat la Bârlad pentru ajutorarea refugiaților. Iată lista...

Grup de acțiune locală înființat la Bârlad pentru ajutorarea refugiaților. Iată lista cu responsabilii și numerele lor de telefon puse la dispoziția celor care vor să facă donații de orice fel

0

* s-a decis înființarea unor grupuri de acțiune locală. Acestea vor putea fi contactate de cetățenii care vor să ajute, inclusiv prin intermediul serviciului de mesagerie WhatsApp. Este vorba despre șapte grupuri, fiecare având specificul său;

* în tabăra de triaj de pe Stadionul «Rulmentul», refugiații sunt preluați pentru a fi ghidați și sprijiniți; ”Au nevoile lor, de toate felurile: medicale, de igienă, psihologice, sociale. Unii sunt singuri, alții au animale, alții au copii, alții au și una și alta”;

* este nevoie de cunoscători de limba rusă

* cei care găzduiesc refugiați trebuie să anunțe poliția

Aproape toate structurile administrației publice de la Bârlad, alături de reprezentanți ai societății civile, ai mediului de afaceri, culte și ONG-uri locale s-au activat zilele acestea în cea mai amplă și mai intensă misiune umanitară derulată în ultimii ani la Bârlad: ajutorarea refugiaților de război din Ucraina.

Zeci de oameni, printre care și voluntari persoane fizice (vom reveni cu o lista lor într-un articol ulterior), sunt pe baricade în aceste zile de mare încercare pentru cei care au lăsat în Ucraina toată agoniseala de o viață și au fugit unde-au văzut cu ochii din calea bombardamentelor rușilor.

Așa cum a fost anunțat, marți, 7 martie, în sala mică a Cinematografului ”Victoria” Bârlad a avut loc o întrunire publică organizată la inițiativa primarului Dumitru Boroș și a unui grup de investitori locali.

În urma discuțiilor purtate, s-au pus bazele unei colaborări între conducerea urbei și reprezentanții comunității locale, scopul fiind acela de a-i ajuta pe refugiații ucrainieni.

”Pentru o coordonare cât mai eficientă a eforturilor de ajutorare s-a decis, printre altele și înființarea unor grupuri de acțiune locală. Acestea vor putea fi contactate de cetățenii care vor să ajute, inclusiv prin intermediul serviciului de mesagerie WhatsApp. Este vorba despre șapte grupuri, fiecare având specificul său.

Grupurile de Whatsapp sunt următoarele:

1. Voluntari Ucraina – responsabil Vizitiu Cristina – tel.: 0767.185.283

2. Cazare Ucraina – responsabil Trandafir Adrian – tel.: 0766.541.756

3. Transport Ucraina – responsabil Codreanu Costel – tel.: 0767.123.455

4. Produse igienă Ucraina – responsabil Petcu Mirela – tel.: 0744.201.753

5. Alimente Ucraina – responsabil Cruceanu Gabriel – tel.: 0733.684.992

6. Consiliere/sprijin Ucraina – responsabil Harabagiu Loredana – tel.: 0745.912.120

7. Donații bani Ucraina – responsabil Petcu Mirela – tel.: 0744.201.753

Mulțumim celor care s-au alăturat acestei inițative, dar și celor care vor dori să participe la acțiune!

IMPORTANT: Accesul în aceste grupuri se face salvând numărul de telefon al responsabilului de grup, iar discuțiile sunt moderate de către acesta. Fluxul informațional va fi gestionat de un grup local de coordonare, condus de președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență, primarul Dumitru Boroș”, a precizat Adrian Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad.

Iată ce se intampla cu refugiații ajunși la Bârlad

Deocamdată, la Bârlad, cu excepția ucrainienilor care s-au cazat pe cont propriu în unități aflate în circuitul turistic (hoteluri, moteluri, pensiuni) sau case particulare, nu există refugiați care să fi avut nevoie de sistemul public de asistență socială.

”Până acum, toți au fost în tranzit prin Bârlad. Dar noi i-am tratat cu atenție din momentul în care au intrat în oraș și până au ieșit. Sunt debusolați, nu știu încotro să o ia. Le oferim cartele telefonice (pentru că ale lor nu mai funcționează odată ce au intrat în spațiul european), îi ghidăm către unități de cazare, către gară pentru a lua trenul spre destinațiile pe care le doresc, le acordăm asistență medicală, consultanță juridică, psihologică, tot ce au nevoie. Am luat legătura cu responsabilii Gării Bârlad pentru amenajarea unei săli de așteptare rezervată refugiaților. Le-am dus apă și ceai cald. Acolo unde este cazul, punem umărul la clarificarea situației documentelor. Practic, pentru asta există tabăra de triaj de pe Stadionul «Rulmentul». Pentru a afla ce vrea fiecare să facă și pentru a-i sprijini. Au nevoile lor, de toate felurile: medicale, de igienă, psihologice, sociale. Unii sunt singuri, alții au animale, alții au copii, alții au și una și alta. Dacă vor să plece mai departe, le oferim îndrumarea necesară, iar dacă vor să rămână, suntem pregătiți să îi cazăm”, a declarat, pentru Ziarul Obiectiv, Adrian Arnăutu.

În acest moment, există pregătite șapte camere la hotelul de la centrul olimpic (Clubul Școlar Sportiv) și 25 de paturi la Stadionul municipal (fostul Stadion FEPA).

”Ne pregătim însă pentru a prelua valuri de refugiați, iar pentru asta avem în vedere disponibilizarea sălilor de sport din oraș. Am declanșat operațiuni de achiziție de paturi, lenjerii și tot ce este nevoie pentru cazarea acestor oameni care au rămas, peste noapte, fără nimic”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad.

Este mare nevoie de vorbitori de limbă rusă

Municipalitatea locală are mare nevoie de tranzalatori. ”Vrem să înțelegem ce spun acești oameni. E nevoie de voluntari care să vorbească limba rusă. Îi invităm alături de noi pe toți cei care ne pot ajuta în acest sens”, a mai precizat Arnăutu.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Vaslui, cei care iau în gazdă străini trebuie să anunțe poliția.

”Străinul intrat legal pe teritoriul României, precum și persoana care îl găzduiește au oblihația să anunțe aceasta organul de poliție competent teritorial, în termen de 3 zile de la data intrării și, respectiv, a găzduirii”, se menționează într-o corespondență dintre Prefectură și Primăria Bârlad. (Simona MIHĂILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.