Acasă Local Victor Ghinea, omul din spatele singurului studio foto profesionist din Bârlad. Drumul...

Victor Ghinea, omul din spatele singurului studio foto profesionist din Bârlad. Drumul de la filmări de nunți și botezuri până la fotografia artistică

0

de Simona MIHĂILĂ

În iulie se face exact un an de când la Bârlad a apărut primul studio foto profesionist de după Revoluție. În urmă cu mai bine de patru luni, când l-am contactat pentru un interviu pe Victor Ghinea, proprietarul studioului, exact aceasta era tema în jurul căreia urma să ne concentrăm discuția: că este primul fotograf profesionist de după 1990 care a avut curajul de a investi într-o idee de afacere atât de riscantă pentru niște vremuri în care tot mai puțini oameni fac diferența între fotografia artistică și a poza cu telefonul mobil.

Interviul în sine avea să ne dezvăluie mai mult de atât: că studioul lui Ghinea este, în fapt, un atelier de creație, în care fotografia este doar pretext pentru artă. Că Victor Ghinea, fotograful, nu este doar un fotograf. Ci un constructor de mesaje sculptate în umbre și lumini.

Victor Ghinea este și deținătorul grupului ”Ești din Bârlad dacă…”. Aici și-a făcut publice pentru prima dată la scară mare, fotografiile de studio. Nu în mod ostentativ și insistent, cum i-ar fi permis statutul de proprietar al celui mai mare grup de socializare din județul Vaslui. Ci discret, insesizabil aproape, așa cum îi este și prezența în spatele aparatelor sofisticate cu care pictează suflete pe chipuri.

Ideea studioului foto, pe care l-a amenajat cu tot dichisul, într-un spațiu închiriat la Casa de Cultură din Bârlad, i-a încolțit de multă vreme. Se întâmpla în anii de studenție, la Facultatea de arte vizuale și design din cadrul Universității ”George Enescu” Iași.

Mi-a plăcut foarte mult studioul pe care l-am văzut acolo. Mi s-a părut ceva extraordinar. M-a fascinat tot ce era legat de fotografia de studio. Cum poți să pui lumina, ce scheme de lumini poți folosi pentru ca umbrele să se așeze într-un anume fel în care să poți transmite un mesaj prin fotografia pe care o faci. Tot universul acesta pe care l-am descoperit în studioul foto de la facultate m-a fascinat teribil. Mi-am spus că atunci când voi avea timp și îmi voi permite, o să îmi fac și eu un astfel de studio, ne povestește Victor.

Domnul Ghinea”, studentul mai în vârstă decât profesorii

Cu visul acesta a terminat facultatea. S-a întors la Bârlad cu diploma de licențiat în arta fotografiei, pe care a studiat-o intens, cu patimă, din dorința de a cunoaște ascunzișurile unei arte despre care intuia că există, dar pe care nu reușea să le pătrundă.

Curiozitățile lui Victor Ghinea s-au născut odată cu preocupările din care multă vreme și-a câștigat existența și la care, pentru că are nevoie să își întrețină familia, încă nu a renunțat, adică filmând și făcând fotografii la evenimente.

Până să înțeleagă că întâiul drum corect pentru zonele pe care voia să le acceseze era facultatea, Victor a orbecăit confuz printre seminarii, prezentări, work-shop-uri. La finalul fiecăruia, se întorcea nemulțumit, cu o ”diplomă de participare” în buzunar.

La un moment dat am spus Stop. Eu nu am ce să învăț de la oamenii ăștia. Trebuie să merg la un alt nivel. La facultate am găsit exact ce aveam nevoie. M-am înscris împreună cu un prieten. Acolo m-am lovit și de o provocare. Știindu-se că vin cu ceva experiență în ale fotografiei, profesorii erau și mai exigenți cu mine. Îmi spuneau «domnul Ghinea». E drept, unii profesori erau mai mici decât mine, dar cumva, era și ca o recunoaștere a bagajului de cunoștințe cu care pășisem în facultate, chiar dacă acesta se limita la chestiunile pur tehnice. În ciuda apelativului de politețe cu care mi se adresau, pe undeva simțeam că nu au încredere că voi rămâne. Cred că în ochii lor eram o persoană care filma la nunți, care venise la facultate de amorul artei, și că în curând se va plictisi și va pleca. Dar m-am ținut cu dinții de facultate. A fost greu, pentru că nici nu am renunțat la evenimentele unde eram chemat pentru foto-video. Trebuia să îmi întrețin familia. Majoritatea colegilor mei erau tineri de 19 – 20 de ani, care trăiau pe banii părinților”.

Pandemia asta ne-a adus pe mulți la kilometrul zero și ne-a obligat la un nou start”

Pandemia a fost cea care i-a reactivat visul de a avea propriul lui studio foto. Ideea care i-a încolțit în suflet în timpul facultății, avea să îl acapareze în timpul lockdown-ului de anul trecut.

Cred că pandemia asta ne-a adus pe mulți dintre noi la kilometrul zero, ne-a egalizat și ne-a dat șansa unui nou start. Eu fac parte din această categorie, obligată să se reinventeze pentru a putea subzista. Am început cu propria casă. Am instalat un fundal și mi-am folosit copiii drept modele. Apoi, prietenii mi-au dat ideea închirierii unui spațiu aici, la Casa de Cultură. Am zugrăvit, am cumpărat aparatură, am amenajat și … iată!, spune Victor.

Trebuie să creezi o relație cu omul pe care îl fotografiezi, să îl ajuți să se relaxeze. Unele femei se cred urâte. Eu le arăt că sunt frumoase”

În mod curios, deși mersul la evenimente este mult mai avantajos din punct de vedere financiar, Victor nu s-ar mai dezlipi de studioul lui. Asta îi place cu adevărat și punct.

În studio, am control. Controlul îmi dă timp să creez. Să construiesc imaginea pe care o vreau. Pe când evenimentul se derulează rapid și, bineînțeles, acolo nu poate fi vorba de creație. Desigur, confortul financiar pe care ți-l asigură filmatul la evenimente este un avantaj”, explică Victor.

Una dintre provocările pe care activitatea de studio i le-a adus este proasta impresie pe care oamenii, în special femeile, o au despre felul cum arată.

Este o prejudecată care, în cele mai multe cazuri, nu are nicio legătură cu realitatea. Îmi face plăcere să-i arăt unei femei că, de fapt, este frumoasă. Să o ajut să se descopere prin fotografia în care o surprind. Aici intervine rolul fotografiei artistice. De a-i surprinde sclipirea, de a scoate în evidență felul cum radiază un chip și starea de bine pe care o poate transmite. Un fotograf profesionist va ști că nu e voie să îndrepți aparatul foto precum o pușcă în direcția modelului. Trebuie să creezi o relație cu omul pe care îl fotografiezi, comunici cu el, îl ajuți să se relaxeze. Fizionomia unui chip crispat e diferită de cea a unuia destins, iar obiectivul foto poate să marcheze foarte bine diferențele”.

Videoclipuri pentru talentele muzicale aflate la început de drum

Odată cu deschiderea studioului foto, Victor s-a mai lansat într-un proiect, alături de prietenul său, Alexandru Tănase, care deține un studio de înregistrări, tot la Casa de Cultură.

El cântă într-o formație de muzică de petrecere destul de mare din România. În paralel, compune piese de orice gen pentru cei care vor să se lanseze pe piața muzicală (chiar și copii), le înregistrează în studio, iar eu mă ocup de filmarea videoclipului. Sunt foarte multe persoane talentate care nu au posibilitatea de a se afirma. O piesă astfel înregistrată și un videoclip ar putea fi pentru acești copii, tineri și nu numai, un punct de plecare în carieră”, spune Victor Ghinea.

De altfel, tinerii au fost principala miză a lui Victor în momentul în care a deschis studioul. Apetitul lor pentru poze cu telefonul l-a inspirat să le pună la dispoziție și cadrul profesional al unui studio.

M-am înșelat. Cel mai interesați s-au dovedit a fi familiile cu copii. Ei au fost de la început principalii mei clienți”.

Pragul i-a fost trecut și de politicieni, în cele două campanii electorale din toamna lui 2020.

Studioul lui Victor poate deveni scenariul oricărui vis

Viitorul în studioul foto al lui Victor este momentul în care cei ce vor bate la ușă vor avea ocazia de a se transpune în trecut. După modelul altor studiouri europene care oferă, la alegere, ambient de epocă, decoruri interbelice, costumații speciale. Desigur, acestea din urmă pot fi și ale clientului.

Primii pași în diversificarea decorurilor au fost deja făcuți. În decembrie, de exemplu, când bârlădenilor li s-a oferit prilejul de a captura prezentul într-un cadru de vis, cu specific de Crăciun.

Urmează Paștele, când în studioul foto al lui Victor Ghinea, vor poposi iepurași, ouă și alte decoruri specifice, numai bune de pus în albumul cu amintiri.

Fotografie declarată câștigătoare în SUA

Fotografiile lui Victor au devenit extrem de apreciate și peste hotare, unde au ajuns prin intermediul rețelelor de socializare.

Una dintre acestea a fost declarată câștigătoare în cadrul unui concurs de anvergură din Statele Unite ale Americii, pentru coperta unei reviste. Practic, este un concurs pentru copii, unde părinții trimit fotografii. Condiția este ca acestea să fie realizate în studiouri profesioniste. Cea mai votată fotografie apare pe coperta revistei respective.

Fotografia Anisiei, o fetiță din Bârlad, ai cărei părinți l-au ales pe Victor să realizeze ședința foto, a fost declarată câștigătoare.

Fotografiile de produs sunt o altă categorie din portofoliul lui Victor. Este solicitat adesea pentru a fotografia preparate culinare, aranjamente florale, accesorii, bijuterii, haine etc., folosite apoi pentru reclamă și publicitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.