de Simona MIHĂILĂ
Protestul spontan izbucnit luni, 9 mai, la SC Confecții SA Bârlad a încetat după două zile în care angajatele au ieșit în curtea fabricii refuzând să lucreze și solicitând conducerii drepturi salariale mai mari.
Nemulțumirile femeilor, între care s-a aflat și Bălașa Talabă, lidera de sindicat, au dat în clocot după ce conducerea fabricii a refuzat, în nenumărate rânduri, să acorde tichete de masă condiționând cu realizarea unui plan de lucru. Muncitoarele s-au plâns că salariile sunt extrem de mici, cele mai multe nedepășind minimum pe economie, deși programul de muncă este de peste 8 ore și, de multe ori, erau chemate la serviciu chiar și în zilele libere.
În ciuda volumului mare de muncă, normele impuse de conducere erau atât de ridicate, încât îndeplinirea acestora devenea imposibilă. Acest lucru ducea automat la pierderea tichetelor de masă.
Principalele revendicări ale muncitoarelor au fost creșterea valorii tichetelor la 20 de lei/bucata și acordarea acestora fără nicio condiție.
Rezultatul primei runde de negocieri, desfășurat în cursul zilei de luni, a fost nemulțumitor pentru angajați. Conducerea le-a propus, prin lidera de sindicat Balașa Talabă, o creștere a valorii tichetului de masă cu doar 2 lei. Nu a fost acceptată solicitarea de acordare a acestora fără condiția îndeplinirii unui plan impus.
Considerată neserioasă și batjocuritoare, propunerea conducerii a fost respinsă de muncitori, care au refuzat să intre la lucru și marți, 10 mai.
Runda a doua de negocieri a durat ore întregi, fiind finalizată abia spre seară.
”S-a convenit ca valoarea tichetului să rămână la 17 lei, așa cum a propus conducerea, însă acordarea acestora să nu mai fie condiționată. Așadar, s-a renunțat la normele de muncă de până acum, urmând ca angajații să primească, fără condiții, tichete de masă. Este o soluție de compromis. Au lăsat și cei din conducere puțin, au lăsat și angajații. Vom mai vedea ce ne rezervă viitorul”, a declarat, pentru Ziarul Obiectiv, Balașa Talabă, lidera de sindicat.
Ultimul protest la fabrica de confecții din Bârlad a avut loc în 2006. Vă vom ține la curent cu starea de spirit din rândul angajatelor acestei societăți, considerată unul dintre cei mai controversați angajatori din județul Vaslui, de care ITM Vaslui pare să nu fi aflat până acum.
Deși conflictul pare stins, nemulțumirile au rămas, femeile fiind conștiente, potrivit comentariilor publice pe rețelele de socializare, că au fost duse cu ”zăhărelul”. Ele spun că nu vor mai accepta să fie amenințate cu datul afară, cu atât mai mult cu cât lozincile conducerii, despre ”forțele de muncă” care fac coadă pe la uși pentru angajare, sunt simple instrumente de intimidare. Oamenii știu că noile generații sunt tot mai puțin dispuse să înghită rețeta batjocurii, consacrată de fabrica de confecții din Bârlad încă de pe vremea lui Ceaușescu.